Vplyv kofeínu na tehotenstvo: Je to horšie, ako sa predpokladalo

Vplyv kofeínu na tehotenstvo:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-01 00:30:00 |

Niektoré tehotné ženy sa ho nedokážu vzdať. Kofeín ich telo nakopne a povzbudí. Zatiaľ čo oni sa cítia dobre, nenarodené dieťatko môže trpieť!

Jedálniček u každej budúcej mamičky sa spolu s radostnou novinkou začne postupne meniť. Tehotná žena si dáva väčší pozor na to, čo si dá na tanier a snaží sa robiť všetko pre zdravý vývoj a rast nenarodeného dieťatka. Konzumácia kofeínu je jedna z najdiskutovanejších tém. Rozhodne netreba rady ohľadom príjmu mierneho množstva kofeínu podceňovať, v opačnom prípade narobí oveľa väčšie škody, ako ste si mysleli.

Podľa najnovšej štúdie by sa mali tehotné ženy vyhýbať pitiu čaju a káve, ako sa uvádza na theguardian.com. Inak riskujú zdravie svojho nenarodeného dieťatka, na čo upozorňuje veľký prieskum! Podľa vedcov dokonca neexistuje žiadne bezpečné množstvo konzumácie kofeínu, ktoré by neovplyvnilo zdravie plodu. Týka sa to budúcich mamičiek, ktoré sú v radostnom očakávaní, ale i tých, ktoré sa snažia o počatie dieťaťa.

Odborníci varujú, že kofeín ovplyvňuje myseľ a je spojený so zvýšeným rizikom potratu, mŕtveho plodu, nízkej pôrodnej hmotnosti a taktiež leukémie. Aby toho nebolo málo, táto látka môže tiež zvýšiť pravdepodobnosť detskej obezity.

Akékoľvek množstvo kofeínu je zlé

Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii odporúča max 200 mg kofeínu denne, čo zodpovedá dvom šálkam instantnej kávy. Iní zdravotní úradníci, ako je Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a americké a britské kolégiá pôrodníkov a gynekológov odporúčajú obmedziť kofeín, no nie je ho nutné vylúčiť úplne.

Profesor Jack James z Islandskej univerzity v Reykjavíku detailnejšie preskúmal uvedené rady, keďže sa s odporúčaniami nestotožňoval. Analyzoval 48 predchádzajúcich štúdií z posledných dvoch desaťročí, ktoré sa zaoberali dopadom kofeínu na tehotenstvo. Výsledkom analýzy bolo zistenie, že akýkoľvek kofeín môže poškodiť zdravie dieťaťa, pričom nebezpečenstvo sa zvyšuje, keď žena spotrebuje viac tejto látky. Dokonca 200 mg denne zvýšilo riziko potratu až o 28 percent a narodenia mŕtveho dieťaťa až o 38 percent.

Profesor James povedal: „Súčasné dôkazy nepodporujú predpoklady týkajúce sa bezpečnej úrovne konzumácie kofeínu u budúcej matky. Vedecké dôkazy ukazujú, aby sa ženy, ktoré uvažujú o tehotenstve, vyhli kofeínu.“ Navyše, ako odborník pripúšťa, u žien konzumujúcich kofeín je pravdepodobnejšie, že budú trpieť inými škodlivými návykmi, ako je napríklad fajčenie.

Treba si dávať pozor

Na druhej strane, niektorí odborníci nesúhlasia s výsledkami štúdie. Ako tvrdia, kofeín je už odjakživa súčasťou ľudskej stravy a existuje veľa iných látok, ktoré taktiež môžu byť škodlivé pre ženy v tehotenstve.

Kofeín sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách a nápojoch, ako sú čaj, káva a čokoláda. Pridáva sa tiež do niektorých energetických nápojov, liekov na prechladnutie a chrípku a do niektorých nealkoholických nápojov. Zdravotníci upozorňujú, že veľa látok v bežnej strave môže byť vo vysokých dávkach škodlivých a existuje málo dôkazov o tom, že i menšie množstvo kofeínu je nebezpečné.

„Zistenia tejto štúdie prispievajú k množstvu dôkazov, ktoré podporujú obmedzený príjem kofeínu počas tehotenstva,“ dodala Daghni Rajasinghamová z Kráľovskej vysokej školy pôrodníkov a gynekológov a pokračuje: „Tehotné ženy však nemusia úplne vylúčiť túto látku. Vysoká hladina kofeínu počas tehotenstva môže viesť k potratu a nízkej pôrodnej hmotnosti detí a taktiež k nadmernému prírastku hmotnosti v prvých rokoch dieťaťa, a to môže zvýšiť riziko zdravotných problémov v neskoršom veku. Ako sa však zistilo v iných výskumoch, tehotné ženy nemusia úplne vylúčiť kofeín, pretože tieto riziká sú extrémne malé, aj keď sú prekročené odporúčané limity kofeínu.“

 

Luke Grzeskowiak, farmaceut z austrálskej univerzity v Adelaide, dodal, že štúdia je „príliš alarmujúca“, no zároveň upozornil, aby si budúce mamičky dávali pozor a sledovali, koľko kofeínu príjmu počas dňa. Zistenia boli publikované v časopise BMJ Evidence Based Medicine.

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia