Voda môže vášmu bábätku uškodiť: Prečo je nebezpečná?

Voda môže vášmu bábätku
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2020-08-25 00:30:00 |

Ťažko si predstaviť tieto dni bez pitnej vody, keď teploty vonku atakujú 30 stupňov Celzia. Napriek tomu nie je vhodná pre každého!

Bábätká, ktoré majú menej ako 6 mesiacov, by vodu piť nemali. Prečo by ste im ju nemali dávať? 

Stačí materské mlieko

Hlavným zdrojom potravy pre bábätká v prvých mesiacoch života je materské mlieko. Málokto si však uvedomuje jednu vec. Hoci je materské mlieko zdrojom tuku, bielkovín, cukru, minerálov a ďalších životne dôležitých látok, ktoré dieťatko potrebuje, viac než 80% tvorí voda, ako sa píše na brightside.me. Preto je materské mlieko plnohodnotnou náhradou vody, ktorá uhasí jeho smäd. Zakaždým, keď vaše dieťa dostane materské mlieko, v podstate prijme vodu so všetkými potrebnými živinami.

Jednoducho povedané, samotné materské mlieko stačí na to, aby vaše dieťa zostalo hydratované. Ak je kŕmené dojčenskou výživou, taktiež prijme dostatočné množstvo vody z jedla.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bábätká nepotrebujú vodu počas prvých 6 mesiacov života. Od 6 do 12 mesiacov je podľa pediatrov bezpečné dať im 59 až 118 ml vody. Nezľaknite sa, ak bude vaše dieťa spočiatku odmietať vodu. Je to úplne normálne, keďže bolo zvyknuté na materské mlieko či inú dojčenskú výživu.

Čo môže voda spôsobiť?

Podávanie vody deťom mladším ako 6 mesiacov môže spôsobiť podvýživu. Dieťa tak vypije menej materského mlieka a získa menej kalórií a výživných látok. Pre svoj optimálny rast a vývoj potrebuje dostatok živín! Okrem toho, voda u detí môže vyvolať intoxikáciu, pričom následkom sú vážne zdravotné problémy alebo dokonca smrť. Ak voda, ktorú dávate dieťaťu,  nie je čistá, môže viesť aj k infekciám.

Ak si nie ste istí, aký je správny spôsob výživy svojho dieťaťa, alebo ak máte ďalšie otázky týkajúce sa jeho výchovy, najlepšie je poradiť sa s detským lekárom. Ten vám pomôže a zároveň dohliadne na to, aby bola dieťatku zabezpečená výživa, ktorá podporí jeho vývoj.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia