Praktický manuál: Ako na najbežnejšie letné zdravotné komplikácie u detí

Praktický manuál: Ako na
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-07-08 15:00:00 |

Leto väčšina z nás miluje, no ak máte doma malé deti, horúce dni nepodceňujte. Prinášame pár zásadných rád, ktoré sa vám môžu zísť.

Pol hodinu pred tým, ako sa vyberiete na slnko, natrite deti opaľovacím krémom. Krémovanie by sme mali zopakovať každé dve hodiny, u malých detí sa vyhýbajte opaľovacím sprejom.

Nezabúdajte pravidelne dopĺňať tekutinystriedajte vodu (nie ľadovú) s minerálkami a čajmi. Sladké malinovky by mali byť tabu. Namiesto osvieženia môžu spôsobiť drobcom žalúdočné problémy.

Dojčené bábätká nepotrebujú bežne dopĺňať tekutiny navyše, lebo materské mlieko sa skladá aj z dostatku vody, no pri tropických teplotách je vhodné dopĺňať ich aj u nich  – podávajte im počas celého dňa v malých dávkach prevarenú vodu.

U batoliat a väčších detí je dobré sa riadiť pravidlom, že na jeden kilogram váhy by mali dostať deciliter vody.

Školopovinné ratolesti by mali za deň vypiť zhruba liter a pol vodytínedžeri, tak ako aj dospelí, dva až tri litre tekutín denne.

Každé dieťa by automaticky malo mať počas slnečných dní na hlave čiapku. Ideálne je nechať mu ju aj vo vode, i keď tá ochladzuje.

Deťom obliekajte vzdušné, svetlé a bavlnené veci, ktoré sajú pot.

Ak sa napriek všetkým známym opatreniam – nevystavovať deti slnku od 10.00 do 15.00, nosiť pokrývku hlavy, dopĺňať priebežne tekutiny, predsa len stane, že dostanú úpal alebo sa prehrejú, dôležité je správne reagovať.

K úpalu prichádza vtedy, keď slnko svieti priamo na nechránenú hlavu a zátylok dieťaťa. Dieťa sa obvykle začne sťažovať na bolesti hlavy, všimnete si plytšie a zrýchlené dýchanie, rýchly pulz a zvýši sa mu teplota. Nepotí sa. Prvou pomocou je uložiť ho do chladnej, tienistej a vetranej miestnosti, dávať mu studené zábaly, najmä na hlavu a dopĺňať chladené nápoje.

K prehriatiu dochádza vtedy, keď je dieťa dlhší čas v teplom, nevetranom a vlhkom prostredí a k tomu aj málo pije. Pri prehriatí je dieťa unavené, bledé, je zoslabnuté, bolí ho hlava, má pocit na zvracanie, zrýchlený pulz a výrazne sa potí. Ako mu pomôcť? Čo najrýchlejšie ho uložte do tieňa, podložte mu nohy, aby boli vyššie ako ostatné časti tela a dopĺňajte chladené tekutiny, do ktorých pridáte trochu kuchynskej soli.

Môže sa stať, že liečbu prehratia či úpalu nezvládnete sami a keď sa stav dieťaťa nezlepšuje, vyhľadajte lekára.

Úrazy v lete sú samostatnou kapitolou. Deti sú v horúčavách menej pozorné a pri väčšej aktivite sa rýchlejšie dehydratujú. Obzvlášť opatrní buďte pri vode a nikdy dieťa nespúšťajte z očí.

Veľmi nepríjemné sú v lete brušné nákazy sprevádzané hnačkou, zvracaním a zvýšenou telesnou teplotou. Najdôležitejšie je udržiavať dieťa hydratované. Aj keď máte pocit, že väčšina tekutín, ktoré do neho dostanete, odídu vo forme hnačky alebo ich neudrží a vyzvracia, neprestávajte s tým. Nezľaknite sa ani zvýšenej teploty, tá je znakom toho, že organizmus bojuje. V prvý deň akútnych hnačiek alebo zvracania nepodávajte dieťaťu žiadne jedlo, iba tekutiny po malých dávkach. Striedajte čistú, no nie veľmi chladnú vodu, nesladený čaj, dojčenskú vodu alebo minerálku, ktorá dopĺňa soli a minerály. Ak dieťa vyvráti všetko, čo do neho dostanete, neváhajte a vyhľadajte lekársku pomoc.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia