Prvá detská obeť koronavírusu v Anglicku: Chlapec zomieral sám

Prvá detská obeť koronavírusu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-04-01 14:35:00 |

Zákerný Covid-19 pripravil v pondelok o život 13-ročného školáka Ismaila Mohameda Abdulwahaba z Brixtonu v Južnom Londýne.

Chlapec nemal predtým žiadne zdravotné problémy. Rodina je zdrvená nielen z toho, že ich milovaný syn zomrel v takom mladom veku, ale aj preto, lebo v posledných hodinách nemohli pre vysokú infekčnosť koronavírusu byť s ním. Ismailova smrť nie je jedinou tragédiou, prednedávnom si rakovina zobrala život jeho otca.

Školák bol úplne zdravý, až kým nezačal mať vo štvrtok problémy s dýchaním, pre ktoré ho hospitalizovali v Kings College Hospital v Londýne. „Dali ho na pľúcnu ventiláciu a uviedli ho do umelého spánku, ale bohužiaľ zomrel. Podľa našich vedomostí nemal žiadne základné zdravotné ťažkosti. Sme zničení,“ uviedla jeho rodina po tom, ako krátko po potvrdení koronavírusu opustil tento svet. I keď zosnulých na koronavírus obvykle nepitvú, Ismailovo telo bolo poslané na pitvu, keďže mu podľahol v takom mladom veku , aj keď dovtedy navonok nejavil známky žiadnych zdravotných ťažkostí.

Škola Madinah College, na ktorej učí Ismailova staršia sestra, zorganizovala zbierku na pohrebné náklady a na podporu rodiny cez stránku GoFundMe.

Ako uviedol reportér BBC venujúci sa zdravotníckej tematike Nick Triggle, je to veľmi neobvyklé, keď na koronavírus zomrie dieťa v tomto veku bez predchádzajúcich zdravotných ťažkostí. Vyjadrené v číslach sú to 2 deti na 30 000 infikovaných v tejto vekovej kategórii.

„Aj keď vieme, že je oveľa menej pravdepodobné, že deti budú trpieť závažnou infekciou Covid-19 ako starší ľudia, tento prípad ukazuje, aké je dôležité, aby sme všetci dodržiavali preventívne opatrenia. Je všeobecne známe, že chronické ochorenia u seniorov vedú k horším výsledkom pri infekcii Covid-19, objavujú sa však prípady detí bez známych zdravotných problémov, ktoré tejto chorobe podľahli,“ pripomenula asistentka z nemocnice, v ktorej Ismail zomrel, Nathalie MacDermottová.

Najmladšou európskou obeťou zákerného koronavírusu je 12-ročné dievčatko z Belgicka, u ktorého sa predtým tiež neprejavili žiadne zdravotné ťažkosti. V Amerike si vybral dokonca život 10-mesačného bábätka. V každom prípade, chráňte svoje deti a zostaňte doma!

Rúška aj pre deti

Na Slovensku máme aktuálne potvrdených 400 prípadov koronavírusu, dnes ich pribudlo 37, sú medzi nimi a dve deti – päťročný chlapček a osemročné dievčatko, obaja z Bratislavy. Opatrenia prijaté u nás sa javia podľa riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky Martina Smatanu ako účinné, je však veľmi dôležité, aby sme ich aj dodržiavali a neopakoval sa scenár z minulého slnečného víkendu, keď celé rodiny vyšli von na bicykloch, piknikovat, na spoločné prechádzky a podobne, Takéto správanie nie je bezpečné.

No a samozrejme, nezabúdajte na rúška ani u detí! Treba im situáciu vysvetliť a nevyhovárať sa na to, že ju nechcelo... Ak sa mu ju nepodarí nasadiť alebo si ju skladá dole, jediným riešením je oželieť prechádzku na čestvom vzduchu, ktorú ste možno aj chceli absolvovať mimo ostatných, no aj cesta na to miesto môže predstavovať riziko. Ihriská, obchody či iné miesta, kde sa stretáva viac ľudí, by mali byť v súčasnosti úplne tabu. 

Fotogaléria

gettyimages.om
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia