Tieto superpotraviny zaraďte do jedálnička

Tieto superpotraviny zaraďte do
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-12-21 17:30:46 |

Nejde o žiadny výstrelok dnešnej doby, ktorá niekedy praje aj skutočným bizarnostiam. Superpotraviny alebo superfood totiž poznali už tie najstaršie civilizácie!

Svoje stravovanie a celkový životný štýl mali úzko späté s prírodou, ktorej sa prispôsobovali. Nájsť dostatok výživného jedla v drsných podmienkach bolo otázkou prežitia. Naša generácie síce podobné problémy riešiť nemusí, napriek tomu by superpotraviny vo vašom jedálničku nemali chýbať.

Súčasný trend v životnom štýle hovorí jasne: zdravá strava a pravidelný pohyb sú základ! Superpotraviny by mali byť bezpochyby jeho súčasťou. Možno ich máte v strave (ne)dostatok, no ani o tom neviete. Ich pozitívny vplyv preukázali nielen dlhoročné skúsenosti, ale i odborné výskumy a pozorovania. Vo všeobecnosti sú bohaté na vitamíny, minerály, živiny a antioxidanty. Obsahujú špecifické látky s blahodarnými účinkami na zdravie, podporujú imunitu, niektoré dokonca dokážu ovplyvniť zdravotný stav či prípadnú liečbu. Ako nájsť superpotraviny vo vašom jedálničku, chladničke či komore? Určite k nim nebudú patriť tie, ktoré sú ich presným opakom – nášmu telu nedodajú nič „extra“, ich pravidelné prijímanie mu môže dokonca uškodiť.

Je ich dosť?

Ak ste aj vy práve v mysli urobili veľkú inventúru potravín doma, možno vás množstvo superpotravín prekvapí: pozitívne či negatívne. Odborníci na stravovanie totiž najčastejšie hovoria, že ich je približne 50.

Väčšina z nich pochádza z drsných prírodných podmienok, napríklad z oblastí púští, tropických pralesov alebo veľkých nadmorských výšok. Toto prostredie ich „prinútilo“ zadržiavať v sebe čo možno najviac živín, aby dokázali prežiť. K superpotravinám tak patrí napríklad aj čaj, rôzne druhy ovocia a ďalšie základné potravinové zdroje, ktoré neboli priemyselne spracované. Navyše sa delia aj do rôznych kategórií - vzájomnou kombináciou z nich možno pripraviť aj „super-zdravé“ pokrmy! Nesprávna úprava v nich zabíja všetky cenné zložky. Pri domácej príprave je preto na mieste štipka opatrnosti. Platí to aj vtedy, ak si superfood chcete kúpiť. Stavte na overené značky s kontrolovanou výrobou.

Super zdravé a dostupné

Ktoré zo superpotravín by ste mali uprednostniť, aby ste ich zohnali aj počas bežného nákupu za cenu, ktorá nepoloží váš rozpočet na kolená a s požadovanými vlastnosťami?

  • Aloe vera, acai, arónia, brusnice, rakytník, goji, granátové jablko

Skvele sa hodia na prípravu ovocných štiav, či už samostatne alebo ako ochucujúca zložka. Vhodné sú najmä na raňajky ako smootie, do jogurtu alebo ovsenej kaše. Niektoré sú výborné aj v sušenej forme.

  • Zeler, mrkva, červená repa, špenát, brokolica

Konzumujte ich surové, napríklad ako prílohu k mäsu na obed či večeru. Pripravte si ich aj ako šťavu na olovrant – zasýtia, dodajú energiu, hromadu antioxidantov a živín.

  • Chlorella, spirulina, zelený jačmeň, mladá pšenica

Kúpite ich v rôznych formách, zvyčajne ako prášok. Ten stačí zaliať vodou, premiešať a vypiť. Známe sú svojimi schopnosťami čistiť črevá od zvyškov strávenej potravy a nahromadených toxínov.

  • Chia a quinoa, konopné, slnečnicové, ľanové, sezamové semienka

V našich zemepisných šírkach sú dôverne známe a využívané napríklad pri pečení. Ak z nich chcete vyťažiť maximum, pridajte ich do šalátov, nátierok, prípadne konzumujte samotné. Chia sa tu tiež stihli udomácniť, patria najmä do obľúbených smoothies, jogurtov a pudingov. Quinoa je vhodnou prílohou.

  • Vlašské, píniové, lieskové, makadomové oriešky, kešu, mandle, para orechy
  • Kurmuma, cesnak, zázvor
  • Hliva ustricová, reishi, shiitake
  • Med

Všetko s mierou!

Dajte pozor, aby ste to ani so superpotravinami neprehnali. Skutočne nemusíte do svojho jedálnička zakomponovať všetky. Veď aj stará múdrosť hovorí, že všetkého veľa škodí. Prechod na výlučne super zdravé potraviny a jedlá sa vám môže poriadne vypomstiť problémami s trávením. 

Dopriať by sme si ich však určite mali. Môžete vyskúšať napríklad Superfood s chia od spoločnosti Novofruct SK. Nielen uhasí smäd, ale je vhodný aj na zasýtenie, ak si na obed či večeru musíte nejakú tú chvíľu počkať.Superfood neobsahuje dokonca žiadny pridaný cukor. 

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia