Týchto 9 potravín deti do jedného roka nesmú jesť: Čo im hrozí?

Týchto 9 potravín deti
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-23 12:30:00 |

Deti chcú ochutnať všetko, čo vidia jesť rodičov. Pred prvými narodeninami je však diazapón ich možností okliesnený.

Asi každá mama vie, že korenené a slané jedlá nie sú pred drobcov vhodné. A čo napríklad syr, džús či oriešok? 

1. Kravské mlieko

Nepoužívajte kravské mlieko ako náhradu za mlieko materské alebo dojčenské. Pre dojčatá je príliš ťažké a zle stráviteľné. Obsahuje vysokú koncentráciu bielkovín a minerálov, ktoré môžu ublížiť ešte poriadne nedovyvinutým obličkám dieťatka. Kravské mlieko nemá správne množstvo železa, vitamínu C a ďalších výživných látok, ktoré drobček potrebuje. U niektorých bábätiek môže dokonca spôsobiť anémiu s nedostatkom železa, pretože bielkoviny z kravského mlieka môžu dráždiť výstelku tráviaceho systému, čo vedie ku krvi v stolici. 


Kravské ani kozie mlieko dojčatám do úst nepatria


2. Lepkavé jedlá a veľmi tvrdé potraviny

Tvrdé cukríky, marshmallowny, krovky, žuvačky a žuvacie cukríky. Malé deti ešte nevedia jedlo v takej konzistencii spracovať a mohli by sa dusiť.

3. Veľké kúsky zeleniny a ovocia

Mrkva, celé kúsky surového a konzervovaného ovocia, problematické môžu byť aj veľké bobule hrozna - aj tu hrozí nebezpečenstvo udusenia. Pred konzumáciou stačí ovocie nakrájať na malé kúsky a takto ich dieťaťu ponúknuť.

4. Celé orechy

Mandle, arašidy, kešu a ďalšie orechy sú ťažko žuvateľné a môžu mať pre dieťa ostré hrany. Vyhnite sa im! Všetky druhy orechov predstavujú pre deti do štyroch rokov nebezpečenstvo, pretože hrozí, že sa nimi začnú dusiť. Namiesto celých orechov dajte drobcovi radšej orieškové maslo, primiešajte ho do kaše alebo natrite na chlieb. No pozor na alergiu! Skúšajte, ale najprv v malom množstve.

5. Med

Med je sladký a jemný, takže si rodičia môžu myslieť, že ako nátierka na chlieb alebo ako prirodzený spôsob sladenia je to dobrá voľba. Avšak odborníci odporúčajú počkať až do prvých narodenín  dieťaťa. Dokonca ani potraviny a pečivo obsahujúce med sa neodporúča dávať deťom mladším ako 12 mesiacov. Prečo? Med môže obsahovať baktérie spôsobujúce botulizmus (otravu) dieťaťa. Deťom starším ako jeden rok a dospelým už otrava zvyčajne neohrozí, ich organizmus si s nimi poradí. Existuje tu tiež riziko alergickej reakcie na peľ.

6. Chrumkavé maškrty

Praclíky, tyčinky, sušienky, chipsy či tortilly sú pre batoľatá minimálne do druhého roku nevhodné. Prečo? Sú nezdravé, tvrdé a s ostrými hranami.  

7. Ovocné šťavy

Dojčatá mladšie ako jeden rok by nemali piť ovocné džúsy vôbec. To je postoj Americkej akadémie pediatrie (AAP). Šťava neposkytuje na začiatku života žiadne nutričné ​​výhody a teda nemôže nahradiť to, čo deti naozaj potrebujú: materské mlieko, dojčenskú výživu, bielkoviny, tuky a minerály ako vápnik.„Rodičia môžu vnímať ovocnú šťavu ako zdravú, no nenahradí čerstvé ovocie. Je tu len viac cukru a kalórií,“ hovorí detský gastroenterológ Melvin B. Heyman. „Malé množstvo u starších detí je v poriadku, ale pre deti mladšie ako jeden rok je šťava absolútne zbytočná."

AAP odporúča:

  • Od jedného do troch rokov - 110 ml denne
  • Od štyroch do šiestich rokov – 170 ml denne

8. Nepasterizované syry

S týmto druhom syrov je u malých detí spojené mierne riziko otravy jedlom. Väčšina syrov je pasterizovaných, ale radšej si pri kúpe prečítajte etiketu alebo sa spýtajte predávajúceho.

9. Morské plody a morské ryby

Lekári odporúčajú s rybami ako losos počkať do 9. mesiaca a do jedného roka s krevetami, mušľami a homármi. Je to preto, že môžu spôsobiť alergiu. Aj keď je to stále veľmi kontroverzná téma, mnohí lekári odporúčajú počkať ešte dlhšie 3 roky. Prečo? Rizikom je vysoký obsah ťažkých kovov. U rýb je riziko dvojnásobné. Nielen, že ryby ako mečiar, žralok či kráľovská makrela majú vysoký obsah ortuti, je tu aj riziko dusenia sa ich kosťami. Dokonca ani dospelí by niektoré ryby nemali jesť často pre obsah ortuti.

Prečítajte si tiež:

Febrilné kŕče: Kedy vznikajú a ako na ne?

Bábätká: Kedy je čas na prvú vodu a na prvú lyžičku?

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com, mother.ly

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia