Mayah sa narodila s prelivom: Kedysi prekliatie, dnes obdiv

Mayah sa narodila s
Zdroj: foto: Facebook.com/https://talytayoussef
2019-11-25 09:30:16 |

Malá Mayah Aziz Oliveira z Brazílie sa vďaka svojej svetlej ofine stala hviezdou internetu. Po mame zdedila totiž piebaldismus, vrodenú chorobu charakterizovanú ohraničeným ložiskom bez pigmentu.

„Narodila sa zo svetla,“ vyriekol pôrodník krátko po jej narodení. Mama dievčatka Talyta hovorí, že v pôrodnici malú Mayu a jej čierne vlasy s bielym pruhom všetci obdivovali. „Na novorodeneckom oddelení si ju ľudia fotili a chodili ju navštevovať. Jej fotky sa začali šíriť po sociálnych sieťach a čoskoro si získali tisíce fanúšikov,"  teší sa.

Talyta to nechápe. Ako malá dokonca pre svoje svetlé vlasy zažila aj šikanovanie. „Je vtipné, že dnes je to niečo, čo spôsobuje senzáciu, a niektorí ľudia by si túto pigmentovú vadu dokonca priali," čuduje sa. V minulosti, najmä v stredoveku, boli takýto ľudia terčom nenávisti, lebo boli iní. „Uvidíme, ako sa s tým popasuje malá Mayah. Jedno je ale isté - má milujúcich rodičov, ktorí ju vždy podržia," dodáva.

Maya sa narodila 1. decembra 2018 a na svet prišla s veľkým krikom a s krásnou ofinkou. Piebaldizmus, stav, ktorý zhoršuje produkciu melanínu v niektorých častiach tela, ako je napríklad pokožka hlavy, mala po kom zdediť.

Mayah je prvou dcérou páru a narodila sa z neplánovaného tehotenstva. Talyta a Maycon Oliveira žili v Austrálii štyri roky, keď sa o tehotenstve vo februári minulého roku dozvedeli. Zo zdravotných dôvodov sa vrátili do Brazílie. 

Piebaldismus je pomerne zriedkavá forma albinizmu. Vyskytuje sa lokálne na rôzne rozsiahlych úsekoch kože a v oblasti vlasov. Oči postihnuté nie sú. Ako potvrdzujú lekári, väčšinou je táto porucha dedičná. Čo dokazuje aj tento príbeh. Touto vrodenú chorobou netrpí len Talyta, ale aj jej matka, dedo a teta.

Dermatológ Tânia Nely Rocha, člen brazílskej dermatologickej spoločnosti vysvetľuje, že táto porucha sa dá vyliečiť. Pri liečbe na báze kortikosteroidov a krémov je možné obnoviť farbu pokožky a vlasov. Opaľovací krém by napriek tomu nemal zostať bokom. „Existuje liek, ale rodina musí nechať Mayu, aby sa sama rozhodla, či chce zostať so strieborným pásom vo vlasoch alebo nie.“

Lekári však varujú, že tento stav sa môže spájať so syndrómami ako sú Woolf a Waardenburg, ktoré môžu spôsobiť rozdiel v farbe dúhovky, hluchotu a nadmerné ochlpenie obočia. „U Mayi nič také nehrozí. Budem sa snažiť ukázať mojej princeznej, že je skvelé byť výnimočný, odlišný a že je špeciálna, rovnako ako ja,“ hovorí milujúca mama.

Prečítajte si tiež:

Aká matka, taká Katka: Toto dcérka zdedila po mame

Boston má len štyri mesiace, no vlasy mu závidí každý

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: noticias.r7.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia