Takto dieťa nedvíhajte, môže sa vám to škaredo vypomstiť

Takto dieťa nedvíhajte, môže
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2022-07-12 18:00:00 |

Zdvíhanie detí za ruky či iné krkolomné kúsky, ktoré s nimi stvárame, sa môžu zdať ako skvelá zábava, odborníci však varujú pred následkami.

Deti do štyroch rokov ešte nemajú úplne rozvinuté všetky kosti. Aj pri na pohľad nevinnej zábave, akou je točenie či dvíhanie ich za ruky, hrozí ratolestiam v predškolskom veku napríklad vykĺbený lakeť.

V lakťovej kosti spájajú rameno s podlaktím väzivá. Tie sú však u menších detí ešte pomerne voľné. K vykĺbeniu dochádza vtedy, keď sa lakťové väzy posunú, niekedy aj s nepatrnou dávkou sily.  

„Môj manžel nášmu 4-ročnému synovi omylom vykĺbil lakeť na kúpalisku. Bláznili sa spolu, manžel ´ťahal´ syna za ruky vo vode a jemu sa to náramne páčilo, no zrazu začal kričať a vzlykať, že ho bolí ručička. Doktor na pohotovosti nám povedal, že má vykĺbený lakeť. Zafixovali mu ho a už si to ani nepamätá, zato manžel má traumu dodnes,“ píše na sociálnej sieti mamička Lenka.

Mama Miška má ešte horšiu skúsenosť: „Moja dcérka ma 5 rokov a za sebou už tri vykĺbenia lakťa. Prvýkrát sa jej to stalo pri páde na pieskovisku a odvtedy sa zdá, že sa to stane pri bežných činnostiach, napríklad keď ju držím za ruku. Je to pre dcéru naozaj bolestivé a nevieme si dať rady.“

K zraneniu najčastejšie dochádza pri zdvíhaní a ťahaní dieťaťa za ruky či pri kotúľaní sa, kotrmelcoch, rýchlom pretáčaní sa (napríklad na posteli) a podobných hrách. Niekedy dokonca stačí, keď príliš rýchlo chytíme dieťa za ruku.

Dieťa v predškolskom veku, ktoré drží za ruku dospelého človeka, musí rúčku vystrieť takmer do kolmej pozície, a ak mu ruku zdvihneme príliš rýchlo – hrozí vykĺbenie. Pozor by sme tak mali dávať  na každú aktivitu, kde je na kĺby a väzivá dieťaťa vyvíjaný neprirodzený tlak.

Odborníci sa zhodujú, že nie je potrebné prestať s malým dieťaťom šantiť. Pri každej hre je však potrebné pamätať v prvom rade na bezpečnosť a na to, že dieťa v predškolskom veku ešte nie je dostatočne vyvinuté. Dvíhanie či dokonca točenie za ruky však údajne môže dieťaťu spôsobiť veľmi bolestivé zranenia, preto by sme tieto pohyby mali najmä pri menších deťoch úplne vynechať.

Dobrou správou je, že hoci je zranenie veľmi bolestivé, vo všeobecnosti nehrozia dieťaťu žiadne dlhodobé následky. Dokonca aj opakované vykĺbenia lakťa pravdepodobne v staršom veku dieťaťa ustúpia.

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia