Tieto vysoké detské stoličky nepoužívajte

Tieto vysoké detské stoličky
Ilustračné foto
2019-05-05 00:30:13 |

Pri jedálenských stoloch majú malé deti svoje miesto vo vysokej stoličke. Česká spotrebiteľská organizácia dTest otestovala 22 modelov. Pred týmito 4 nás dôrazne varuje!

V skúške stability prepadli modely Baby Mix 2v1, Caretero Primus, Caretero HOME a Scarlett Kombi.  Tieto štyri stoličky nesplnili zákonné normy, pri ich použití hrozí prevrátenie aj s dieťaťom vzad.

 

 

 

Experti v laboratóriu testovali stoličky určené pre deti vo veku zhruba od šiestich mesiacov. dTest okrem iného zisťoval, či sa môžu s dieťaťom prevrátiť dopredu, dozadu alebo do strany. Riadili sa aktuálne platnou normou STN EN 14988: 2018, ktorá pri detských vysokých stoličkách presne špecifikuje bezpečnostné požiadavky na ich konštrukčné spracovanie aj skúšobné metódy, ktorými sa preverujú. Testovacia metóda pri skúške stability simuluje situácie, kedy sa dieťa v stoličke nakláňa do strán alebo sa odstrčí od stola.

„Pokiaľ mali stoličky vo výbave pultík a nastaviteľnú opierku chrbta, testovali sme všetky možné varianty. Pri skúškach stability sme odhalili štyri rizikové modely - Baby Mix 2v1, Caretero Primus, Caretero HOME a Scarlett Kombi. Reálne hrozí, že sa tieto stoličky s dieťaťom prevrátia dozadu,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotrebiteľského časopisu dTest.

Žiadny rodič si určite nechce ani predstaviť, aké nebezpečenstvá so sebou nesie prevrátenia stoličky. Spoznať rizikovú stoličku pritom nemožno inak ako pri testovaní. Všetky nedostatočne stabilné výrobky majú zhodou okolností jedno spoločné, a to podobnú konštrukciu! Jedná sa o typ, ktorý je možné rozložiť na samostatnú stoličku a stolček. „Dvom stoličkám sme udelili nedostatočnú známku aj za ich konštrukčné spracovanie. Pri modeloch Caretero HOME a Scarlett sme totiž medzi sedačkou a operadlom narazili na medzery, v ktorých môžu detské prsty uviaznuť alebo sa dokonca priškripnúť, "dodáva Hoffmannová.

Prehľad testovaných vysokých detských stoličiek nejdete na webe www.dtest.cz/detske-zidlicky. Kompletné výsledky testu detských stoličiek prinieslo aprílové vydanie časopisu dTest.

Prečítajte si tiež:

Máte jednu z týchto autosedačiek? Pozor, sú nebezpečné!

Detské balzamy na pery: Týmto sa vyhýbajte

Fotogaléria


Foto: dTest
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia