Jogurtové nápoje: Cukor vyhráva nad ovocím

Jogurtové nápoje: Cukor vyhráva
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2019-02-24 00:30:16 |

Praktická jogurtová desiata, na ktorú netreba lyžičku. To je asi hlavná výhoda jogurtových nápojov oproti klasickým jogurtom.

Ak by sme konzumovali nesladené jogurtové nápoje, patrili by k vítaným zložkám jedálnička. Ovocné jogurtové nápoje z ponuky bežných obchodov však obsahujú veľké množstvo cukru aj prídavné látky. S ovocím väčšina z nich príliš neráta - tvorí len jednotky percent obsahu.

Český spotrebiteľský časopis dTest porovnal zloženie na etiketách 25 výrobkov a zistil, že najväčšie rozdiely sú v podiele obsiahnutého ovocia a cukru. „Zloženie ochutených jogurtových nápojov sme hodnotili podľa obsahu cukru, ovocia, niektorých prídavných látok a ďalších údajov uvedených na obale," hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Koncentrácia cukru v nápojoch sa pohybuje od necelých 10 gramov (Tesco / High Protein) po viac ako 14 gramov cukru v 100 gramoch výrobku (Rajo ProBio Nature). Na výpočet skutočného množstva cukru, ktoré s jogurtom vypijete, treba túto hodnotu vynásobiť trikrát aj štyrikrát. Nápoje sa totiž často predávajú vo fľašiach s objemom 300-400 ml. Znamená to, že v takomto nápoji sa skrýva asi 6 až 11 kociek cukru.

Obsah cukru dTest posudzoval ako v 100 gramoch výrobku, tak v porcii (teda v celom nápoji) podľa kľúča čím menej, tým lepšie. „Maximum pridaného cukru pre dospelého by podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie bolo ideálne do 25 gramov denne. Vypitím veľkej časti porovnávaných nápojov dospelý túto odporúčanú dávku cukru prekročí, "vysvetľuje Hoffmannová.

Množstvo ovocia sa veľmi líši. Ku skutočného obsahu ovocia je potrebné sa niekedy dopočítať, lebo sa nezriedka uvádza ako súčasť tzv. ovocnej zložky, ktorá sa môže skladať z mnohých ďalších prísad. Drvivá väčšina nápojov obsahuje 2 až 6 % ovocia. Najväčší podiel ovocia ponúka Olma lahodné jogurtové smoothie, a to 40%.

„V ochutených jogurtových nápojoch sú veľmi často vedľa cukru aj iné ´vylepšenia´, ako napríklad guma či škrob, čo znižuje obsah základných živín i prospešných látok. Tiež sa v nich objavujú éčka a arómy, " upozorňuje nutričná špecialistka Hana Střítecká zo združenia Fér potravina. Zahusťovadlá (alebo tiež stabilizátory) možno nájsť vo väčšine výrobkov, kde sa vyskytujú ako súčasť ovocnej zložky.

Za jogurtovú potravinu smie výrobca označiť len taký produkt, v ktorom tvorí jogurt aspoň 50-percentný podiel hmotnosti. V jogurte a jogurtovom mlieku sa zároveň predpisuje minimálny podiel baktérií mliečneho kvasenia - Streptococcus salivarius thermophilus a Lactobacillus delbrueckii bulgaricus, vďaka ktorým sa z mlieka stane jogurt.

Kyslé mliečne výrobky s bifidokultúrami majú osobitné postavenie. Do nich sa k pôvodnej mliečnej kultúre pridávajú ešte bifidobaktérie, ktoré môžu priaznivo ovplyvňovať imunitný systém. Výrobok pomenovaný ako jogurtový nápoj však nemá čo do počtu probiotických mikroorganizmov žiadnu minimálnu hranicu. Ak tam sú, je to jednoznačné plus.

Porovnanie jogurtových nápojov nájdete na webe www.dtest.cz. Kompletné výsledky prinieslo februárové vydanie časopisu dTest.

Tipy dTestu: Jogurtový nápoj - rovnako ako čokoľvek iné - je vždy prospešnejší v nesladenej forme.  Mali by ste sa vždy držať zásady: kde nie je potrebné pridaný cukor, tam ho nepoužívať. Pri jogurtových nápojoch v obchode bežne nenarazíte na verziu bez cukru, hoci je ich výroba ďaleko jednoduchšie a nevyžaduje toľko surovín. Vyrobiť si vlastný jogurtový nápoj je veľmi jednoduché, stačí k tomu pretrepať biely jogurt s vodou, prípadne pridať roztlačené ovocie.

Prečítajte si tiež:

Ovocné čaje, aj detské, sú plné pesticídov

Detské balzamy na pery: Týmto sa vyhýbajte!

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia