Maminy, pustite pestrofarebnú jeseň do vašej kuchyne

Maminy, pustite pestrofarebnú jeseň17.11.2018 |

Doprajte svojej kuchyni nádych nových chutí. &vyskúšajte zopár receptov, ktoré spestria váš jedálniček a rodina možno spozná nové chute.

Jeseň je neskutočne pestrá a farebná, prim nás to láka vyskúšať nové chute. Nechajte sa inšpirovať niektorým z týchto receptov:

Figový tart s ricottovo-tvarohovým krémom a datľovým sirupom

Cesto: 150 g hladkej múky, 70 g studeného masla nakrájaného na kocky, 70 g práškového cukru, 1 vajce

Ricottovo-tvarohová náplň: 500 g tučného tvarohu 200 g ricotta, datlový sirup podľa chuti, citrónová kôra z jedného citróna, vanilkový struk

Dozdobenie: figy, datľový sirup, orechy

Postup:

Suché ingrediencie potrebné na cesto preosejeme do väčšej misy. Pridáme studené maslo a vytvoríme mrveničku, do ktorej následne pridáme i vajce. Cesto pekne spracujeme na jemnú guľu, najlepšie v mixéri, aby sa maslo netopilo v rukách.

Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme vychladnúť aspoň 1 hodinu.

Vychladnuté cesto rozvaľkáme a vyložíme na dno i okraje tartovej formy a z vrchu prejdeme valčekom na cesto, aby sme sa zbavili prebytočného cesta. Dno formy poprepichujeme vidličkou a vložíme do chladničky.

Formu vyložíme papierom na pečenie a nasypeme naň fazuľu (hrach, cícer, ryžu, pohánku). Korpus na tart pečieme 12 – 15 minút pri 180 stupňoch.

Všetky ingrediencie určené na plnku, vrátane vanilkových zrniečok, vyšľaháme ručne metličkou do hustej konzistencie, ktorou naplníme vychladnutý tart a dáme na niekoľko hodín do chladničky. 

Tesne pred podávaním na tart uložíme figy pokrájané na tenké plátky a na panvici posypeme opečenými alebo surovými orieškami podľa chuti. Na záver pochúťku prelejeme sirupom.

Zoodles – cuketové rezance

Potrebujeme: 3 menšie cukety, 5 strúčikov cesnaku, chilli vločky, olivový olej, za hrsť kráľovských kreviet, soľ, korenie, limetka, ľubovoľná vňať

Postup:

Pripravíme si cuketové rezance, najjednoduchšie pomocou špiralizatéra. Následne si na olivovom oleji opečieme nakrájané strúčiky cesnaku s chilli vločkami a  na krátku chvíľu pridáme i krevety. Po 2 minútach pridáme rezance a dusíme maximálne 2 – 3 minúty. Okoreníme, pridáme vňať a podávame.

 

Rozmarínový quiche s bryndzou, parmezánom a Jamón Serrano

Korpus: 360 g hladkej múky, 115 g studeného masla, 170 g smotanového sirupu, 1 celé vajce, 2 žĺtka, soľ, korenie, čerstvé bylinky – rozmarín

Náplň: 200 g smotanového syru, 180 g créme fraiche, 4 vajcia, 200 ml 12 % smotany na varenie, 180 g parmezánu, 250 g bryndze, 200 g Jamón Serrano, soľ, korenie, bylinky, olivový olej

Postup:

Z masla a múky si vyrobíme drobeničku a postupne primiešavame vajcia so smotanovým syrom, soľ a najemno nasekaný rozmarín. Všetko dôkladne spracujeme do cesta. Následne cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme na hodinku odležať v chladničke.

V oddelenej miske zmiešame smotanový syr, créme fraiche, smotanu na varenie a vajíčka. Prisypeme najemno nastrúhaný parmezán (trochu odložíme na posypanie na záver) a 125 g bryndze. Pridáme bylinky, soľ a korenie. Túto zmes odložíme bokom.

Vychladené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vystelieme ním dno aj boky tortovej formy v priemere 23 cm. Zvyšné cesto nožíkom zrežeme. Na dno roztrúsime zvyšnú bryndzu, jamón a rozmarín. Vylejeme quichovú zmes a posypeme zvyšným parmezánom a olivovým olejom.

Pečieme pri 185 stupňoch približne 30 – 35 minút. Podávať ho môžeme zachladený, keď sa lepšie krája, alebo izbovej teploty.

 

Talianska Focaccia s čerstvým rozmarínom a sušenými paradajkami

Cesto: 500 g chlebovej múky, 300 ml vlažnej vody, 7 g suchého droždia, tymián, rozmarín,  2 ČL údenej maldon soli, kukuričná krupica na vysypanie formy, olivový olej, sušené paradajky, čerstvý rozmarín, soľ

Postup:

Na úvod je potrebné nechať cesto spracovať a podkysnúť. V teplej vode rozmiešame suché droždie a necháme rozpustiť. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a bylinky. Vlejeme vodu s droždím a na nízkych až stredných otáčkach hnietime cesto približne 6 minút. Cesto vyložíme z mixéra na múkou pomúčenú dosku, jemne párkrát prehnietime a vložíme do sklenej misy. Prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť približne 45 minút. Menší plech vymastíme olejom a posypeme kukuričnou krupicou. Zabezpečíme tým okrem iného chrumkavú kôrku. Ak nemáte kukuričnú múku, použite strúhanku alebo hrubú múku.

Po prvom vykysnutí cesto rovnomerne vyložíme na plech a prstami dôkladne popicháme celé cesto. Zvrchu naukladáme sušené paradajky a rozmarín. Opäť prstami zatlačíme a polejeme olivovým olejom. Zakryjeme fóliou alebo teplou mokrou utierkou a necháme opäť podkysnúť, tento krát približne hodinu.

Krásne podkysnutú focacciu pečieme pri 220 stupňoch približne 20 minút. Pozor, paradajky majú tendenciu prihorieť, tak ku koncu pečenia foccaciu pozorne sledujte.

 

Chilli jam

Ingrediencie: 10 červených paprík, 10 chilli papričiek červených (štipľavosť je na vás), 2x 400 g plechovky pomodoro pelati, 500 g cukru, odporúčam muscovado, 250 ml červeného vínneho octu (nie balsamico), 1 menší zázvor, 1 hlávka cesnaku

Postup:

Papričky, zázvor a cesnak najemno posekáme a premiestnime do hrnca so širokým dnom. Pridáme cukor, ocot a paradajky. Na jemnom plameni varte približne hodinu a pol do zhustnutia. Priebežne miešajte, aby neprihorel. Okoreníme, pridáme vňať a podávame.

Recepty pripravila Renáta Hecková z blogu kolachella.blogspot.com. Viac receptov nájdete na  blog.kitchenaid.cz

Mohlo by vás tiež zaujať:

Maminy, sódu bikarbónu môžete využiť aj takto

Takto naučíte jesť aj tých najväčších "nepapkáčov"

 

Fotogaléria


Foto: blog.kitchenaid.cz
Zdroj: az

Ďalšie články

Diskusia