Tri fascinujúce dôvody, prečo majú deti toľko energie

Tri fascinujúce dôvody, prečo
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-11-14 16:30:58 |

S tým, že deti majú až smiešne množstvo energie, súhlasíme asi všetci. Dokážu behať celý deň bez toho, aby sa unavili. Čím to je?

Deti sú nielen neunaviteľné, ale snáď nonstop pripravené na nové dobrodružstvá a skúmanie sveta. Ak sa tiež divíte, čím to je, máme pre vás vysvetlenie. Ak čakáte klasickú odpoveď, že im asi dávate priveľa sladkého a preto sa nevedia vpratať do kože, budete sa čudovať. Vôbec to nie je tým. Toto sú tri dôvody, ktoré objasňujú, prečo majú deti viac energie ako my:

1. Detská myseľ

Deti vo veku zhruba do 7 rokov žijú v danej chvíli. Keď sa vaša myseľ sústredí na to, čo práve žijete, je vo vás omnoho menej úzkosti, starostí, smútku a ľútosti. Skúsenosti s mnohými negatívnymi emóciami, ktoré dospelí majú, vplývajú na energetické úrovne tela a spôsobujú, že sa cítime unavení. Jedna hodina extrémnych starostí je vraj rovnako alebo dokonca aj viac vyčerpávajúca ako osem hodín fyzickej práce! 

Keď sa myseľ pohybuje medzi minulosťou a budúcnosťou, cítite sa unavení a stresovaní. Keďže deti žijú v prítomnosti, sú omnoho menej unavené z obáv, ktoré má v podvedomí každý dospelý človek.

2. Dýchanie dieťaťa

Druhý a najväčší dôvod, prečo majú deti tak veľa energie, je ich dych. Ak si všímate dýchanie dieťaťa pri spánku, vidíte, že jeho hrudník sa dvíha a klesá pokojne bez vedľajších „efektov“. Keď dieťa dýcha, hýbe sa mu celé telo: ramená, brucho, všetko je uvoľnené. Deti vo veku do 7 až 8 rokov využívajú celkovú kapacitu pľúc, zatiaľ čo väčšina dospelých nie.

Fyziologicky je to jednoduché. Deti dostávajú viac kyslíka, takže majú viac energie. Energia dosahuje všetky časti tela, ktoré potrebuje. Pretože deti dýchajú ľahšie, uvoľňujú tiež stres a napätie (toxíny a stres sa uvoľňujú cez dych). S menším stresom v organizme majú viac energie.

Ak neexistuje žiadna brzda pre túto energiu ...

... potom môže dieťa začať prejavovať nežiaduce správanie. Veľmi často si rodičia uvedomia, že dieťa sa krátko po nástupe do školy upokojí, viac vníma a dokáže sa lepšie sústrediť. Súvisí to práve s vekom. Niekedy medzi 7. až 8. rokom prichádza k zmene a dieťa stráca schopnosť voľného dýchania  a začína si uvedomovať minulosť aj budúcnosť, prestáva žiť iba v prítomnosti. Miera, v akej sa to udeje, je rôzna. V tomto veku sa môže dieťa stať neaktívnym, častejšie sa nudiť či podliehať stresu.  

Proces straty detských tendencií sa deje prirodzene, existujú však spôsoby, ako pomôcť dieťaťu udržať si dobré duševné a fyzické zdravie. Kým k „transformácii“ príde, je potrebné dbať na to, aby deti mali dostatok fyzickej aktivity a kreatívnych podnetov. Nenúťte ich sedieť dlhý čas na jednom mieste alebo robiť monotónnu činnosť. Pretlak energie, ktorú v sebe majú, im to nedovolí.

3. Voľné vyjadrenie emócií

Pretože malé deti žijú v prítomnosti, neriešia to, čo si iní o nich myslia, plačú a smejú sa vtedy, keď to tak cítia, nemajú problém s vyjadrením emócií. Toto je spôsob, akým uvoľňujú z organizmu stres. A keď nemajú v organizme stres, sú omnoho uvoľnenejšie a plné energie.

Keď dieťa plače, je dôležité umožniť mu to. Často sa pokúšame urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme plaču zabránili, ale tým dieťaťu neumožníme prirodzené emocionálne prežívanie a negatívne emócie môžu zostať v ňom uviaznuté. To sa môže v budúcnosti prejaviť ako nežiaduce správanie. Ak dieťaťu neumožníte voľne vyjadrovať emócie, hrozí, že sa stane z neho neistý a nesebavedomý dospelý človek, ktorý bude trpieť takými poruchami ako anorexia, bulímia či sebapoškodzovanie.

Prečítajte si tiež:

Zastavte v pokoji detský krik. Takto sa vám to podarí

Takto naučíte dieťa samostatnosti

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia