Ktorý z týchto 8 druhov inteligencie má vaše dieťa?

Ktorý z týchto 8
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-05-30 00:30:50 |

Každé dieťa má svoje silnejšie aj slabšie stránky a sú rôznorodo inteligentné. Táto magická kombinácia a individuálna časová os robí z ratolestí to, čím sú.

Samozrejme, deti môžu potrebovať podporu pri budovaní niektorých zručností, pretože rovnako ako my dospelí, nie sú dokonalé.  Ak pri tom využijeme ich silné stránky, bude to oveľa jednoduchšie. Jedným zo spôsobov, ako zistiť, ktoré to sú, je pochopiť teóriu viacerých inteligencií.

Renomovaný profesor z Harvardskej univerzity Howard Gardner je autorom teórie ôsmich typov inteligencie, vďaka ktorým dokážeme efektívne využívať pri rozvoji dieťaťa to, čo mu je najprirodzenejšie.

Namiesto obáv a bedákania, čo všetko naše deti nedokážu, je dôležité preferovať ich schopnosti prejavujúce sa iným spôsobom.  Možno má vaša ratolesť problém dosiahnuť nejaký míľnik, napríklad začať chodiť, ale je neuveriteľne empatická. A práve to je to, čo by ste jej mali pomôcť rozvíjať ešte viac.

Zistite, ktorá zložka inteligenčného spektra u vašej ratolesti prevažuje.  Pozor, môže ich byť viac a sú aj deti, u ktorých sú všetky takmer vyrovnané. Obvykle sú však jedna alebo dve výraznejšie ako ostatné.

Osem typov inteligencie

1. Jazyková a verbálna inteligencia (bohatá slovná zásoba)

Takéto deti hovoria skoro, experimentujú s jazykom už od malička, vymýšľajú slová piesní a básničiek, rozprávajú vlastné príbehy a v ranom veku dokážu čítať. Milujú rozprávanie príbehov a ich počúvanie.

 

2. Logicko-matematická inteligencia

Možno vaše dieťa nehovorí na úrovni rovesníkov, ale je fenomenálne v skladaní puzzlí, dokáže spájať rôzne kocky a útvary, vyšpekulovalo, ako sa dá otvoriť chladnička a s číslami je kamarátom snáď od narodenia. Ak to na vašu ratolesť platí, pravdepodobne máte doma budúceho inžiniera, ktorý bude vždy používať kritické myslenie.

3. Priestorová inteligencia (schopnosť  pracovať v myšlienkach s trojrozmerným priestorom)

Máte doma malého umelca? Takéto deti milujú kreslenie a zapamätajú si miesta, na ktorých boli. „To je ten modrý dom, pri ktorom sme vtedy videli mačičku.“ Deti s priestorovou inteligenciou milujú prezeranie obrázkových kníh a rodinných fotografií. Vyskúšajte šach, v tejto hre by mali byť dobré.

4. Pohybová inteligencia

Skorá chôdza, jazda na bicykli bez pomocných koliesok, behanie, skákanie, kolieskové korčule v útlom veku... Rovnováha vášho dieťaťa je výnimočná a problémy mu nerobí žiadny šport. Možno ho nebavia obrázky a čítanie príbehov, ale je hviezdou ihriska. Len tak ďalej. Raz o ňom možno budeme čítať ako o olympijskom víťazovi.

5. Hudobná inteligencia

Je vaša ratolesť hviezdou triedy na besiedkach a rôznych vystúpeniach? Vyrába si hudobné nástroje z hrncov a panvíc a rada si spieva vo vani? Ak áno, pravdepodobne váš potomok dostal do vienka dar talentu na hudbu. Podporujte to, pretože pracujete na zručnostiach, ktoré nie sú dané každému!

6.Interpersonálna inteligencia (dobre vychádza s ľuďmi a vie komunikovať)

Deti s touto inteligenciou sú úžasné v kontakte s ľuďmi. Dokážu konverzovať tak s rovesníkmi, ako aj s dospelými a je len málo pravdepodobné, že ich bude trápiť, keď si musíte niekam odbehnúť a nechať ich s niekým iným. Rýchlo si zvyknú na kolektív, adaptačný proces v škôlke je pre ne zbytočnosťou.  Majú veľa kamarátov, s ktorými sa môžu hrať. Sú to malí čarodejníci, ktorí si dokážu získať každého.

7. Existenciálna a duchovná inteligencia

Deti s vysoko rozvinutou duchovnou inteligenciou riešia otázky života a smrti, sú silno filozoficky orientované, sú skvelé v čítaní emócií. Zatiaľ čo mnohí z nás pracujú na tom, aby sme našim deťom pomohli pochopiť ich pocity, niektoré sú si ich prirodzene vedomé a je to obrovský dar. Ako túto inteligenciu posilňovať? Spolu s deťmi sa pustite do štúdia jednotlivých tém a preberajte ich z rôznych uhlov.

 8. Prírodovedná inteligencia

Zastaví sa vaše dieťa len preto, aby mohlo sledovať motýľa? Láka ho hrať sa s bahnom? Rado sa pozerá von oknom ako prší? Skáče po mlákach? Prírodovednú inteligenciu badáme u detí, ktoré dokážu rýchlejšie a jednoduchšie rozoznávať rastliny, zvieratá a neživé predmety a vnímať ich väzby s okolím.  Deti s prírodovednou inteligenciou milujú hrať sa na záhrade, chodiť na výlety, zbierať bylinky či ukladať si do herbára listy a rastlinky.

V školskom prostredí sú zvýhodňované deti s vyrovnaným spektrom inteligencií a tie, ktoré majú vysoký podiel jazykovej a logicko-matematickej inteligencie. Naopak, deti s výrazne silnejšou iba jednou zložkou inteligenčného spektra mávajú na školách problémy. Nič to však nemení na tom, že netreba dieťa silou-mocou tlačiť do niečoho, na čo nemá „vlohy“. Treba si uvedomiť, že problém je skôr v školskom systéme, nie v deťoch. Napríklad v americkej Kalifornii začali pracovať s pedagogickým prístupom založeným na Gardnerovej teórii inteligenčného spektra a osvedčil sa tak, že postupne sa dostáva do školstva v mnohých krajinách sveta.

Takže... pozorujte dnes večer svoje dieťa a zvážte, ktoré sú jeho silné stránky. Myslite na to, že práve ich rozvoj mu umožní prekonávať prekážky a byť neskôr v živote úspešným.

Prečítajte si tiež:

10 znamení, že vaše dieťa má vysoké IQ

Potvrdené: Vieme, po kom dedíme inteligenciu

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia