Prečo druhorodené deti rozprávajú neskôr

Prečo druhorodené deti rozprávajú
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-05-14 13:30:28 |

Nie je to síce pravidlom, ale mnoho rodičov má skúsenosť, že druhorodené dieťa začne s rozprávaním neskôr ako starší súrodenec. Čím to je?

Rodičia často očakávajú, že druhorodená ratolesť začne s rozprávaním rovnako alebo skôr ako jej starší súrodenec, veď doma sa omnoho viac komunikuje ako predtým. Štúdie však potvrdzujú, že bežnejší je scenár, keď je to naopak. Kým prvorodené deti v 18. až 20. mesiacoch majú v slovnej zásobe asi 50 slovíčok, druhorodené ich zaradia až neskôr. Podľa štúdie škandinávskych psychológov v tom však nie je významný rozdiel, lebo druhorodení svojich starších súrodencov veľmi rýchlo dobehnú.


TIP: Detská reč: Ako pomôcť deťom rozprávať


Starší majú bohatšiu slovnú zásobu, mladší lepšie komunikujú

Vo všeobecnosti možno konštatovať, že zatiaľ čo prvorodené deti majú tendenciu byť vyspelejšie v slovníku, mladší súrodenci majú obvykle lepšie konverzačné zručnosti a oproti starším skôr zvládajú používanie zámen. Vyplýva to z toho, že prvorodené deti dostávajú od rodičov viac pozornosti „z očí do očí“ a neskôr narodené zase počujú viac rozhovorov medzi ostatnými členmi rodiny. 

„Určite sa doma viac bavíme ako keď bol bábätkom môj prvý syn. Veľa konverzácií sa točí okolo toho, aby si po sebe upratal hračky, išiel sa najesť a podobne. Mladšia dcérka napriek tomu takmer nerozpráva, aj keď nám nepochybne rozumie. Na moje požiadavky vždy zareaguje správne. Keď jej poviem, aby mi doniesla knihu, hneď po ňu beží. Keď jej niečo zakážem, poslúchne to. Keď sa jej však niečo spýtam a chcem, aby odpovedala, vydáva iba všelijaké zvuky,“ opisuje svoje skúsenosť jedna z mamičiek.

Prudký rozvoj reči u detí nastáva okolo druhého roku veku, no treba prihliadať na individuálne rozdiely. Rýchlejšie to zvyčajne ide dievčatám. Podľa niektorých štúdií napríklad veľmi múdri chlapci začínajú hovoriť neskoro. Takže, ak sa vášmu malému synovi do rozprávania veľmi nechce, možno máte doma génia. Vplyv na rozvoj reči majú podnety z okolia, ako aj dedičnosť. Ratolesti pomôžete aj častým čítaním. Ak sa vám však zdá, že vaše vyše dvojročné dieťa oproti rovesníkom skutočne výraznejšie zaostáva, najlepšou cestou je navštíviť logopéda.

Prečítajte si tiež:

Tajná reč batoliat: Toto vám chcú povedať

25 slov, ktoré by malo movládať dvojročné dieťa

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia