Vajíčko: Odkedy patrí do stravy batoľaťa

Vajíčko: Odkedy patrí do
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-04-16 08:00:00

Vajíčka sú odjakživa témou - či patria lebo nepatria do zdravej výživy. Patrí vajce k potravinám, ktoré by sme mali zaradiť do stravy batoľaťa?

Správna nutričná príprava v batoliacom veku sa neskôr pozitívne odrazí na zdravom fyzickom a mentálnom vývoji dieťaťa. Iniciatíva Prvých 1000 dní, ktorá sa zaoberá problematikou vhodnej a nutrične bohatej stravy pre tehotné mamičky a deti počas prvých rokov života, odporúča zaradiť do stravy vajíčko v rámci okna tolerancie, teda už od piateho mesiaca. Malo by byť súčasťou obdobia príkrmov, keď je ešte dieťa dojčené, ale už sa zoznamuje s prvými potravinami.

 Vajce ako superpotravina

Vaječné bielkoviny sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najľahšie stráviteľné bielkoviny živočíšneho pôvodu (98 – 100 % bielkoviny dokážeme stráviť). Vajcia obsahujú tiež vhodný pomer všetkých troch základných typov mastných kyselín: nasýtených, mononenasýtených a polynenasýtených. Energetická hodnota jedného vajca je pritom približne 80 kcal/335 kJ.Vajcia poskytujú dlhotrvajúcu energiu. Nezaťažujú organizmus, energia z bielkovín sa ľahšie a dlhšie vstrebávaVajcia vďaka obsahu cholínu v žĺtku stimulujú vývoj mozgu, zlepšujú koncentráciu, dobu pozornosti a sústredenie. Vajce obsahuje vo vyváženom pomere vitamíny A, D, E, K, B 12, niacín a stopové minerálne prvky.

„Asi máloktorá potravina v prírode v sebe spája tak vysoký obsah živín, vitamínov, minerálov ako vajce,“ hovorí doc. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD, MBA, imunológ a alergológ z Univerzitnej nemocnice v Martine. „Treba mať na pamäti, že hoci vajce môlže byť alergénom, alergia naň sa vyskytuje len u malého percenta polulácie. V prípade, ak sa alergia u batoľaťa nepotvrdí a dieťa naň klinicky nereaguje, by vajce v strave dieťaťa nemalo chýbať“.

Správna úprava

Pre našich najmenších je najvhodnejšia úprava vajíčka varenie. Vajce by sme mali variť dieťaťu vo vriacej vode tak, aby bolo poriadne natvrdo uvarené. Prvý kontakt môže mať dieťa s bielkom a žltkom, ktoré rotlačíme nadrobno lyžičkou. Tak, ako aj pri iných potravinách, aj v tomto prípade spočiatku podávame len veľmi malé množstvá, aby sa dieťa s potravinou zoznámilo.

Uvarené vajce môžeme využiť aj na zahustenie zeleninových kašičiek, využívame pri tom rovnako bielko, ako aj žĺtko. Pre väčšie batoľatá môžeme vajce podávať nakrájané na krúžky s pečivom a zeleninou. Úprava v podobe miešaných vajec, omelety či volského oka môže prísť na rad v detskej strave o čosi neskôr ako varené vajce, ale stále treba rátať s kvalitnou tepelnou úpravou.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie