Rodičia pozor! Deti lákajú podozrivé osoby do áut

Rodičia pozor! Deti lákajú
Ilustračné foto
Zdroj: maxipxel.com, pixabay.com
2018-02-01 22:30:59 |

Polícia má v posledných dňoch čo do činenia s podozrivými autami, ktorých osádky ich lákajú pod zámienkou pomoci.

Pravdepodobne ste zachytili informáciu, že polícia v posledných dňoch zaznamenala v okrese Dunajská Streda prípady, keď neznáme osoby lákali deti do dodávky. V obci Horná Potôň bol zaznamenaný pohyb tmavej dodávky bez evidenčných čísiel. Osoby sa deťom prihovárali a snažili sa ich pod zámienkou odvozu domov dostať dnu. Deti sa zachovali správne, keď pomoc cudzích ľudí odmietli. 

"Ďalší prípad nám avizovali v služobnom obvode Veľký Meder, 11-ročný školák uviedol rodičom, že ho mala pri presune zo školy na bicykli sledovať asi 500 metrov tmavá dodávka. Všetky získané informácie preverujú policajní kriminalisti po operatívnej línii," informovala vo štvrtok krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová. Ako uviedla, policajti úzko spolupracujú s vedením školy v obci Horná Potôň, kde sa prijali po dohode s políciou viaceré preventívne opatrenia. Zároveň informovali aj školy v ostatných obvodoch okresu Dunajská Streda a v okrese Galanta.

Polícia v súvislosti s prípadmi apeluje na rodičov a blízkych, aby upozornili deti na uvedenú situáciu. Odporúčame, aby sa deti pohybovali pokiaľ možno vo väčších skupinách, menšie deti pod dozorom dospelého. Na ponuky od cudzích osôb aby nereagovali a pokiaľ možno aj deti ihneď kontaktovali políciu na bezplatnú linku 158.

V pozore sä však aj rodičia v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Školy dostali výstrahu  Z Okresného riaditeľstva SR Bratislava súvisiacu s nepríjemným zážitkom, ktorý sa stal v Petržalke v blízkosti jednej zo základných škôl. Asi 50-ročný muž oslovil  v podvečerných hodinách dieťa vo veku 9 rokov so slovami : „Poď so mnou k môjmu autu a pomôž mi otvoriť kufor“, čo dieťa vystrašilo.

Školy preventívne upozornili a poučili žiakov, ako sa v takýchto situáciách správať. V strehu by však mali byť aj rodičia, ktorí by mali deťom vysvetliť riziká  kontaktov s cudzími ľuďmi. Najmä u tých detí, ktoré z krúžkov a tréningov odchádzajú domov samy  a vzhľadom na ročné obdobie je už okolo 17.00 tma.

Podobná situácia sa odohrala už pred časom, preto opatrnosti nie je nikdy dosť. Aj dnes, keď majú deti polročné prázdniny a mnohé zostali samy doma, je vhodné kontrolovať, kde a s kým sa nachádzajú. 

Prečítajte si tiež:

Smart hodinky: Pre dieťa môžu byť nebezpečné

Týchto 7 pravidiel by malo ovládať každé dieťa

 

 


Foto: maxpixe.com
Zdroj: TASR, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia