Pozor, nepríďte zbytočne o materskú

Pozor, nepríďte zbytočne o
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-13 13:45:30 |

Materská sa od januára o niečo zvýši. Pocítia to ale iba tí poberatelia, ktorí nadštandardne zarábajú. Aj nižšia dávka však pomôže, neoberte sa ani o ňu.

I keď práve vy ku skupine nadštandardne zarábajúcich ľudí nepatríte a o maximálnej materskej ani nesnívate, nepripravte sa nevedomosťou o túto dávku alebo si zbytočne nekomplikujte jej priznanie.

Materskú možno začať poberať už 6 až 8 týždňov pred narodením dieťaťa. Sociálna poisťovňa upozorňuje, že žena musí po pôrode preukázať trvanie nároku na materské oznámením rodného čísla dieťaťa. Najčastejšie ho preukazujú fotokópiou rodného listu dieťaťa čo najskôr po jeho narodení.

Tie matky, ktoré majú nárok na materskú zo zamestnaneckého pomeru alebo počas trvania ochrannej lehoty, odovzdajú fotokópiu v pobočke Sociálnej poisťovne podľa sídla zamestnávateľa. Mamy, ktoré sú samostatne zárobkovo činnými osobami a dobrovoľne poistené osoby, doručujú rodný list pobočke podľa miesta trvalého bydliska.

I keď na túto povinnosť upozorňujú čerstvé mamičky aj v pôrodnici a každá dostane leták Povinnosti matky po pôrode, približne 5 percent z nich to zabudne Sociálnej poisťovni ohlásiť. Pritom je to základná podmienka na poberanie dávky aj po troch mesiacoch od narodenia dieťaťa! Ako Sociálna poisťovňa informuje, takmer 25% mám sa neprihlási na dôchodkové poistenie alebo nesprávne rieši ďalšie náležitosti, ktoré súvisia s poberaním materskej.  Vyplývajú z toho problémy, ktoré vedú až k pozastaveniu výplaty dávky dovtedy, kým matky nepreukážu potrebné skutočnosti.

Fotokópia rodného listu nemusí byť overená a možno ju doručiť prostredníctvom pošty, mailom alebo osobne na oddelenie nemocenského poistenia v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Je dôležité, aby si matky splnili túto povinnosť, pretože ak poberateľka materského nepredloží rodný list dieťaťa, výplata dávky jej bude pozastavená. Opäť sa obnoví až po doručení fotokópie rodného listu príslušnej pobočke. Ak sa dieťa narodilo v inom členskom štáte Európskej únie, doklad o narodení dieťaťa Sociálna poisťovňa akceptuje aj v prípade, že je v inom ako slovenskom jazyku.

Sociálna poisťovňa tiež upozorňuje ženy-živnostníčky,  aby dbali na odvádzanie poistného na sociálne poistenie riadne a včas. Nesprávne zaplatené alebo neuhradené poistné na nemocenské poistenie včas je jedným z viacerých dôvodov, kedy Sociálna poisťovňa samostatne zárobkovo činnej osobe alebo poistenkyni s dobrovoľným poistením nárok na materské neprizná. Suma dlžného poistného takejto budúcej mamičky na nemocenské poistenie musí byť v súčte nižšia ako päť eur, pričom sa sleduje posledných päť rokov nemocenského poistenia. Zaplatením pohľadávky sa podmienka zaplatenia poistného považuje pre nárok na dávku za splnenú. Ďalšími dôvodmi býva nesplnenie podmienky 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch alebo to, že žiadateľky neboli nemocensky poistené.

Priemerná výška vyplácanej materskej dávky na Slovensku tento rok je necelých 600 eur. Maximálna suma materského na deň je aktuálne 43,55 eura a na budúci rok stúpne na 44,98 eura. Dôvodom sú vyššie priemerné platy. Inak sa oproti poslednej zmene z tohtoročného mája, odkedy stúpla výška materskej na 75 percent denného vymeriavacieho základu, nič nemení. Ak ste pred odchodom na materskú mali nadštandardný plat zhruba okolo 1800 eur, tento rok ste od štátu dostávali maximálne 1350 eur pri 31-dňovom mesiaci. Od budúceho roka budete podobnú sumu – 1349,30 eura dostávať pri 30-dňovom mesiaci a pri 31-dňovom mesiaci to bude 1394,30 eur, teda takmer o 50 eur viac. Ak sa váš plat pred materskou k sume 1800 eur nepribližuje, zvýšenie nepocítite. Ak ste, naopak, zarábali ešte viac, štát vám vyššie materské nedá. 

Prečítajte si tiež:

14 znakov, že ste pripravená stať sa matkou

V tomto čase u otca nstáva najväčšia kríza po narodení dieťaťa

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, socpoist.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia