Batoľatá nám rozumejú viac, ako si myslíme

Batoľatá nám rozumejú viac,
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2017-12-09 00:30:28 |

Myslíte si, že batoľatá sú príliš malé, aby vám rozumeli? Ste na omyle! Deti sú ako špongie.

Ratolesti nasávajú informácie od ranného veku, preto je dôležité, aby ste na ne hovorili, čo najviac. Nová štúdia ukázala, že deti mladšie ako šesť mesiac rozumejú významu slov, ktoré im adresujete a dokonca si ich vedia spojiť s konkrétnymi objektami, aj keď ešte nehovoria. Preto nepodceňujte svojich potomkov a radšej si dajte pozor, čo pred nimi rozoberáte a hovoríte.

Počas výskumu pozvali vedci batoľatá a ich rodičov do laboratória vybaveného obrazovkou počítača a niekoľkými ďalšími rozptýleniami. Výskumníci deťom zobrazili dvojice súvisiacich obrázkov, ako je noha a ruka, ale aj nesúvisiace obrazy, napríklad noha a škatuľa mlieka. Jeden z rodičov potom pomenoval jeden z obrázkov, opísal, čo vidí, zatiaľ čo vedci skúmali pohľad dieťaťa. Vedci prišli na to, že deti strávili viac času pri pohľade na obrázky, ktoré spolu nesúviseli. Je viac ako zrejmé, že pochopili nesúvis.

Výskumníci preto odporúčajú rodičom, aby sa batoľatám prihovárali pri každej príležitosti, používali rozvité vety a vyhli sa detinským výrazom. Deti nasávajú informácie, ktoré im podávate, hltajú každé jedno slovo, trénujú svoju pamäť. „Aj keď takéto malé dieťa ešte nehovorí konkrétne slová, je jasné, že si svoje jazykové zručnosti rozvíja. Dokonca rozumie tomu, ako slová po sebe nasledujú a spolu súvisia,“ povedal autor štúdie profesor Elike Bergelson. Ten tvrdí, že čím viac sa rodičia so svojimi batoľatami rozprávajú, tým rozšírujú ich obzory a prispievajú tak k vyššiemu vzdelaniu v dospelosti svojich potomkov.

Niektorí ľudia sa podľa Bergelsona mylne domnievajú, že deti sa začínajú učiť prvé slová úplne ľahkým spôsobom, postupne po jednom slove a až rokmi sa to naučia ako dospelí. „Ten proces je úplne rovnaký, tak ako u batoliat, tak aj u dospelých,“ vysvetľuje profesor.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Detská reč: Ako pomôcť deťom rozprávať

Láska mamy podporuje vývoj mozgu

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia