"Barborky" prezradia šťastné dni rodiny

Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2017-12-03 13:30:39 |

Čerešňové halúzky, sladkosti v čižmách či najväčší stridží deň, aj toto nás čaká v nasledujúcich troch týždňoch, ktoré nás dovedú až k Vianociam.

Ak ste vo štvrtok na Ondreja neliali olovo, tak jednu z adventných tradícií ste tento rok premeškali. Deň, ktorý patrí v kalendári Ondrejom a Andrejom, totiž býval kedysi dňom veštenia a liatia olova. Dôležité to bolo najmä pre dievčatá, ktoré podľa tvarov vytvorených zo stuhnutého olova hádali, ako bude vyzerať ich milý a čím sa bude živiť.

Nájsť správne Barborky je celkom umenie

Tradíciu spojenú so sv. Barborou, ktorej meno je v kalendári 4. decembra, si však ujsť nenechajte. Dôležité je nájsť čerešňu starú aspoň desať rokov a odrezať z nej konáriky, tzv. Barborky. Tie by mali vo váze krásne rozkvitnúť a štedrovečerný stôl tak ozdobí nádherná voňavá kytička. Ideálne je držať vázu s vetvičkami na svetlom mieste a vodu nie je potrebné vymieňať.  Okrem toho, že deti môžu asistovať pri hľadaní vhodnej čerešne, poverte ich aj veľmi dôležitou úlohou – aby sledovali, kedy Barborka rozkvitne. Tento deň by mal byť totiž podľa tradície tým, ktorý bude v každom mesiaci pre vás tým najšťastnejším.

Mikuláša predstavovať netreba

Oslavujeme ho 6. decembra a je to snáď jediný deň v roku, kedy si deti ochotne vyčistia čižmy. Veď práve v nich si nájdu sladkosti, drobnosti, ovocie a väčší nespratníci pre výstrahu aj uhlie, cibuľu či varechu. Sv. Mikuláš bol podľa legendy biskupom v Myre (dnešné Turecko) a pre svoju lásku k deťom sa stal ich patrónom.

Na Luciu sa píšu lístočky, aj sa zametá

Sviatok sv. Lucie alebo najväčší stridží deň nás čaká  13. decembra. Kým na sv. Mikuláša si pripomíname šľachetné činy láskavého biskupa, sviatok sv. Lucie je spojený s legendou o Lucii, ktorá bola kresťankou, no nútili ju vydať sa za pohana, lebo sa mu páčili jej oči. Tak si ich vylúpila a poslala mu ich.

V predvečer Lucie by sme vraj mali zjesť dosť cesnaku, ktorý nás ochráni pred všetkými zlými čarami tohto dňa. Ak k milovníkom tejto aromatickej pochúťky nepatríte alebo máte obavy zo svojho dychu, mali by ste si urobiť aspoň cesnakový kríž na čele, brade, sluchách alebo na zápästí.

Sviatok sv. Lucie je spojený aj s predvianočným upratovaním, v tento deň by ste mali mať doma čisto. K Lucii patrí tiež vymetanie kútov, ktorým sa vyháňajú z domácností zlí duchovia, temné sily, strašidlá, trápenia aj choroby. Kedysi to robili ženy zahalené v bielom s pomúčenými tvárami, ktoré ešte v predvečer sviatku chodili zametať kúty, dnes si to musíte poriešiť vlastnými silami. V tento deň by ste nemali nikomu nič dávať ani požičiavať, najmä po západe slnka. Ustrážte si aj to, aby prah vášho príbytku neprekročila cudzia žena. Nuž, Lucie, ktoré robia v tento deň doma oslavu svojho mena, to majú naozaj ťažké...

Ak máte doma dievča, môže v tento deň na 12 papierikov napísať mená dvanástich chlapcov, poskladá ich a každý deň jeden zničí. Na Štedrý deň jej zostane posledný a na ňom by malo byť meno jej budúceho priateľa. Táto zábava je milá aj pre prváčence, veď  aká by to bola školáčka, keby sa jej nepáčili spolužiaci.

Po Lucii už prichádza obdobie intenzívnych príprav na vianočné sviatky, ktoré milujú všetky deti. Kým ratolesti majú poslednú šancu ukázať, aké sú dobré a milé, aby si zaslúžili darčeky, pre rodičov tieto dni znamenajú zháňanie posledných darčekov, toho správneho stromčeka či dopekania cukroviniek a upratovania. Prežite adventné dni v láske, pohode a zdraví. 

Prečítajte si tiež:

Spomienky na detstvo zostávajú navždy. Ktoré sú najkrajšie?

POHROMA: Aj takto môže dopadnúť hra s vianočným darčekom


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia