Sprievodca pádmi bábätiek pre rodičov

Sprievodca pádmi bábätiek pre
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-26 13:30:37 |

Držiac v náručí nevinné a bezbranné bábätko si uvedomujeme, aké je krehké. Nikdy sa nedá úplne vylúčiť, že nám nevypadne. Kedy sú pády bezpečné a kedy nie?

Ak by ste sa porozprávali s inými rodičmi, zistili by ste, že pády bábätiek nie sú až také výnimočné, ako sa na prvý pohľad zdá.

I keď to nie je veľmi upokojujúce, existuje veľká pravdepodobnosť, že aj vaše bábätko odniekiaľ spadne. Panika, ktorej vtedy mnohí rodičia podľahnú, obvykle nie je na mieste rovnako ako obavy, že pád poznačí drobčeka fyzicky aj psychicky na celý život.

„Vo väčšine prípadov pádu bábätka sa naozaj nič nestane,“ hovorí renomovaná rodičovská odborníčka a členka Americkej pediatrickej akadémie Jen Trachtenberg.

Tri najčastejšie spôsoby pádov bábätiek

Bábätká najčastejšie padajú z postele, z prebaľovacej podložky alebo vypadnú z rúk rodičom - to sa stáva vtedy, keď robia niekoľko vecí naraz, ponáhľajú sa alebo sú príliš unavení a nekoncentrovaní.
 

Ako pádom predchádzať

Najjednoduchšia rada znie – Zabezpečte všetko tak, aby k náhodnému pádu neprišlo! To je však presne to, na čo zabúdame alebo to podceňujeme. Napríklad vankúše, ktorými často obložíme posteľ, nie sú podľa odborníčky vôbec účinnou zábranou a odloženie dieťaťa do hojdacieho kresielka prirovnáva k vyslaniu ho na prechádzku okolo sídliska. A čo je najdôležitejšie, všetkému zlému, čo sa dieťatku môže stať, sa nikdy úplne zabrániť nedá.

„Najmä rodičia, ktorí majú prvé dieťa, zostanú po jeho páde či inom úraze akoby úplne ochrnutí a trpia výčitkami, že sú zlými rodičmi,“ hovorí Jen. Zdôrazňuje, že to nie je pravda a opakuje, že sa to udeje snáď každému.

 

Čo sa môže stať?

Ak bábätko padne z malej výšky na mäkký povrch, s najväčšou pravdepodobnosťou sa nestane vôbec nič. „Áno, pri dojčenskej hlavičke je potrebná opatrnosť, no niektorí rodičia sú príliš paranoidní. Pribehnú s dieťaťom, ktorému nič nie je, na pohotovosť, a nakoniec ošetrujeme omdlievajúcich a vystresovaných rodičov, nie deti,“ opisuje pediatrička.

Nebezpečné sú pády z výšky 1 až 1,5 metra na tvrdý povrch. Zlomené končatiny, prasknutá lebka, vonkajšie krvácanie, poškodenie alebo opuch mozgu a vnútorné krvácanie, to sú najzávažnejšie scenáre. Našťastie, stávajú sa len zriedka a nebezpečné následky možno minimalizovať rozhodnými činmi.

Ako reagovať

Jedným slovom - POKOJNE„Pravdepodobne sa zľaknete viac ako dieťa,“ hovorí doktorka. V prvom rade sa zhlboka nadýchnite, nekričte a nepanikárte, dvihnite dieťa a snažte sa triezvo zhodnotiť situáciu.


Kedy je to v poriadku

Ak sa dieťa po niekoľkých minútach vo vašom náručí alebo v lone upokojí, usmieva sa na vás a zaujíma sa o hračky, pravdepodobne je všetko v poriadku. Pre istotu dieťatko zbežne skontrolujte – pozrite, či nemá rany alebo modriny a či jeho zreničky reagujú na svetlo. Ak sa vám zdá všetko ok, môžete si ušetriť cestu na pohotovosť.

Kedy to nie je v poriadku

To, že sa niečo deje, uvidíte podľa extrémov v správaní. Hlavnou červenou vlajkou je to, keď dieťa po páde neplače. Ak je pri vedomí, po páde automaticky spustí plač. Keď je malátne, nie je to v poriadku. Signálom pre kontaktovanie lekára je tiež zvracanie,  ako aj výraznejšie opuchy či veľké modriny. „Niekedy sa ľudia sústredia hlavne na to, či bábätko nemá otras mozgu, že zabúdajú na možné poranenia rúk a nôh,“ konštatuje pediater. Keď dieťatko nepohybuje rúčkou alebo nôžkou, je pravdepodobné, že ho to bolí, čo môže byť príznakom vážnejšieho zranenia.

Kedy dokážete prežiť pád dieťaťa bez paniky?

Technicky nikdy, ale po tom, keď prvých pár pádov skončí bez vážnych následkov, paranoja rýchle vyprchá. Ak pretrváva, len počkajte, až sa ukáže druhé dieťa... a budete mať úplne iné starosti ako denne dodržiavať nekonečný zoznam opatrení spojených s bezpečnosťou vášho drobčeka...

Mohlo by vás tiež zaujať:

Potrasenie bábätka, aj na zlomok sekundy, môže mať doživotné následky

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia