Cestovná nevoľnosť: Prečo deťom býva v aute zle?

Cestovná nevoľnosť: Prečo deťom
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-17 14:30:47 |

Počas cesty autom, vlakom alebo lietadlom dostáva mozog protichodné signály, ktoré spúšťajú reakciu podobnú tej, ako keď je telo otrávené.

S cestovnou nevoľnosťou máme skúsenosti mnohí. Stretávajú sa s ňou najmä deti, no neraz si cestu odtrpia aj dospelí, častejšie ženy ako muži. Kým niekto si môže počas jazdy čítať, hrať sa s elektronikou či lúštiť krížovky, iný musí sedieť takmer bez pohybu so zrakom upretým dopredu, len aby nevyvracal ešte aj včerajší obed. K ďalším príznakom patrí bolesť hlavy, závraty alebo človeka oblieva studený pot. Výhodu majú deti do 3 rokov, ktoré sú voči tejto nevoľnosti imúnne, ktorých mozog je vo vývoji a na protichodné signály nereaguje. Najintenzívnejšie nevoľnosti mávajú deti od 3 do 12 rokov. Jasný dôvod, prečo si niektorí ľudia cestovanie odtrpia a iní nie, nepoznajú ani vedci.

S čím tzv. kinetóza súvisí a ako ju možno potlačiť?

Príčinou nevoľnosti je orgán rovnováhy v strednom uchu, ktorý registruje všetky zmeny súvisiace s polohou ľudského tela. Mozog sníma nehybné telo, no cez uši vníma pohyb a dostaví sa reakcia ako pri otrave. Mozog spúšťa nutkanie na zvracanie, ako keď chce zbaviť telo toxínov. „Jednoducho, mozog si myslí, že sme sa otrávili,“ vysvetľuje neurológ Dean Burnett z Cardiff University. Dostáva totiž zmiešané signály zo svalov, vzniká zmyslový nesúlad a v evolučných termínoch jedinou vecou, ktorá ho môže spôsobiť, je neurotoxín alebo jed.

Čítanie pocit cestovnej nevoľnosti zhoršuje, lebo oči nevnímajú pohyb auta. Vnútorné ucho však pohyb auta vníma, najmä keď zrýchli alebo spomalí. Centrálny nervový systém začne intenzívnejšie vnímať zmiešané signály a človeku začne byť zle.

Zatočte s kinetózou jednoduchými trikmi

Prvou pomocou pri kinetóze je pozerať sa von z okna. Mozog si začne uvedomovať pohyb, signály sa dostanú do súladu a pocit nevoľnosti ustúpi. Vhodné je sústrediť sa na nejaký predmet na ceste.

Potrebné je sedieť v smere jazdy, ak cestujeme v aute, v autobuse alebo vlakom. V lietadle a na lodi je istejšie sedieť v strede ako na kraji.

Nečítame a nehráme elektronické hry.

Popíjame po dúškoch bublinkovú minerálku, ťažkým jedlám sa vyhýbame.

Pomôže tiež otvoriť aspoň na chvíľku okienko (i keď máte pustenú klímu), aby sa ten, komu je nevoľno, nadýchal čerstvého vzduchu.

Vyskúšajte studené obklady na oči a na krk.

Mnohí nedajú dopustiť na lieky tlmiace vracanie a nevoľnosť. Najznámejší je asi kinedryl. Nezabúdajte na to, že je potrebné užiť ho aspoň hodinu pred cestou, aby sa dostavili účinky!

Za pokus stoja aj bylinky. Pri kinetóze sa osvedčil zázvor, ktorý dostať napríklad vo forme zázvorových cukríkov. Nevoľnosť potláča aj mätový čajpepermintové pastilky. Bublinková minerálka, čaj v termoske, nejaké tie pepermintové cukríky a pre istotu i pevný sáčik na prípadný obsah žalúdka by vám pri cestovaní s deťmi nemali v kabelke chýbať.

Prečítajte si tiež:

12 dôvodov, prečo s deťmi cestovať

Rodičia radia: Taktoc estujte s deťmi a bude pohoda

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia