Starší ocino? Deti budú inteligentnejšie, no chorľavejšie

Starší ocino? Deti budú
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2017-07-06 13:30:08 |

I keď väčšinou si pri pôrode všímame vek mamy, v skutočnosti nestoja ani biologické hodiny oteckov. Len sa o nich menej hovorí...

V dnešnom uponáhľanom svete si tak ako ženy, aj muži dávajú na čas a svoje rodičovstvo odkladajú. Najskôr si chcú užiť cestovanie, zabezpečiť rodinu a pripraviť zázemie pred príchodom dieťaťa. Veková hranica, kedy sa muži stávajú otcami sa neustále posúva. Čakanie na potomkov však zvyšuje riziko vzniku genetických mutácií a rôznych chorôb u týchto detí.

Mužom tikajú biologické hodiny okolo štyridsiatky

Podľa výskumu, deti starších otcov sú inteligentnejšie, zvedavšie, bažiace po nových informáciách. Ich zvedavosť môže byť zdedený znak, no výskum ukazuje, že je to ovplyvnené aj tým, že starší otcovia sú zameraní na vzdelanie a kariéru, čím ovplyvňujú svoje deti. Ako uviedol odborník na zdravotnú a sociálnu politiku Jeremy Davies, existuje veľa výhod, ktoré so sebou prináša rodičovstvo v staršom veku. "Títo muži sú zvyčajne finančne zabezpečení, emočne usadení a sú si istí rozhodnutím mať dieťa,“ hovorí Davies. Samozrejme, očakáva sa, že partnerka, teda matka dieťaťa bude mladšia a bude môcť počať. Vedci totiž zistili, že možnosť otehotnenia u žien vekom klesá a to isté sa deje aj u mužov. Štúdia z USA naznačuje, že muži okolo  40 až 42 rokov sú menej plodní ako mladší muži.  S pribúdajúcim vekom otca hrozia dieťaťu rôzne typy ochorení. Čo môže deti potrápiť?

Skoršie narodenie

Je veľmi pravdepodobné, že deti starších otcov sa narodia skôr, teda pred plánovaným termínom pôrodu. Riziko rastie s pribúdajúcim vekom otca. Štúdie ukázali, že staršie spermie sú slabšie a placenta môže byť menej efektívna a nedostatočne vyživovať dieťa. Skorší pôrod môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie dieťaťa. Takéto deti sú viac ohrozené obezitou, s čím súvisia aj kardiovaskulárne problémy a riziko ochorenia na cukrovku.

Genetické mutácie

Mutácie, čiže zmeny genetického materiálu môžu viesť k Downovmu syndrómu, kosáčikovej anémii (porucha červených krviniek), srdcovým problémom a deti môžu trpieť rázštepom podnebia. Výskum zverejnený v novembri 2005 zistil, že muži nad 50 rokov mali viac ako štyrikrát väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať dieťa s postihnutím. To je jeden z dôvodov, prečo väčšina kliník plodnosti prijíma darcovstvo spermií od mužov medzi 18 a 41 rokom života. Riziko mať dieťa s achondropláziou -  s vrodenou poruchou kostí, keď dieťa má trpaslíči vzrast, sa zvyšuje pribudajúcim vekom otca.

Autizmus

Zo štúdie z roku 2006 vyplynulo, že deti narodené mužom starším ako 40 rokov mali šesťkrát vyššie riziko autizmu v porovnaní s mužmi mladšími ako 30 rokov. Odborníci sa však zhodujú v názore, že poznatky okolo autizmu nie sú dostatočné, aby vedeli vyvodiť jednoznačné závery, že vek otca má naozaj vplyv na to, že sa dieťa narodí s autizmom. Ten totiž zahŕňa príliš veľa faktorov, ktoré to môžu ovplyvniť, vrátane genetiky, životného prostredia či vývoja mozgu, ktoré sú vzájomne komplikovane poprepájané a majú spoločný súvis.

Vyšší vek otcov je tiež spájaný aj s prejavmi hyperaktivity a deficitom pozornosti u detí. Štúdia publikovaná v roku 2013 zistila, že deti narodené mužom starším ako 45 rokov mali 13-násobok vyššiu pravdepodobnosť diagnostikovania ADHD ako deti narodené mužom vo veku od 20 do 24 rokov. Výskumníci na Columbijskej univerzite zistili, že deti, ktorých otcovia sú starší ako 50 rokov sú trikrát viac ohrozené schizofréniou v porovnaní s mužmi vo veku 25 rokov alebo mladšími.

Riziko rakoviny

Štúdie ukazujú, že deti mužov nad 40 rokov majú o 14 percent vyššie riziko vzniku detskej leukémie a 70 percent zvýšené riziko nádorov mozgu. Ak je otec starší ako 45 rokov existuje trojnásobné zvýšenie rizika vzácneho rakoviny oka nazývaného retinoblastóm. "Toto je založené na historických epidemiologických údajoch, ktoré dokazujú, že existuje spojitosť medzi staršími spermiami s nízkou kvalitou s poškodením DNA a vývojom týchto typov rakoviny, " hovorí profesor Christopher Barratt.

Výskum tiež ukazuje, že dcéry mužov vo veku nad 40 rokov majú o 60 percent vyššie riziko vzniku rakoviny prsníka. Dievčatá narodené otcom, ktorých vek pri narodení bol 30 až 34 rokov, mali o 25 percent vyššie riziko vzniku endometriálneho karcinómu ako tých, ktoré sa narodili otcovi vo veku od 25 do 29 rokov. Podľa odborníkov, existuje vzťah medzi vekom otca a vyššou pravdepodobnosťou vzniku rakoviny u detí súvisiacej s hormónmi. Dôvod je však stále nejasný, no znížené hladiny cirkulujúcich hormónov môžu mať za následok zmeny chromozómov v bunkách spermií.

Dlhší život

Deti starších otcov môžu žiť dlhšie. Je to preto, že sa narodili s neobvykle dlhými telomérmi. Ide o koncové časti chromozómov, ktoré chránia dedičný materiál pred degeneráciou a zamedzujú chromozómom spájať sa. Čím dlhšie sú, tým dlhšia je životnosť bunky. Ich dĺžka je signálom biologického starnutia, počas života sa prirodzene skracujú. Čím dlhšie sú, tým by mal byť život dlhší.  Potomkovia starších otcov majú telomery veľmi dlhé. "Je zaujímavé, ale ich dĺžka sama o sebe nerozhoduje, kedy zomrieme," hovorí profesor reprodukčnej medicíny Christopher Barratt. Ako dodal, treba zohľadniť aj iné faktory, ako životný štýl, stravovanie a ochorenia, ktoré nás za život postihujú.

Prečítajte si tiež:

Mladý ocko je sexi, no hrozí mu viac zdravotných problémov

Päť mýtov o otcovstve: Zbúrajte ich!

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia