Mladý ocko je sexi, no hrozí mu viac zdravotných problémov

Mladý ocko je sexi,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-08-31 08:30:09 |

Muži, ktorí sa stanú otcami pred dovŕšením 25 rokov, majú väčšiu pravdepodobnosť úmrtia v strednom veku než tí, ktorí otcovstvo o niečo odložia.

No toto by vám niekedy napadlo? Mladí tatinovia, na ktorých je radosť sa pozerať, sú vraj náchylnejší na zdravotné komplikácie v strednom veku. Experti z Helsínk tvrdia, že u 22-ročných otcov je o 26 percent vyššie riziko úmrtia v strednom veku než u tých, ktorí sa stanú tatinami o tri roky neskôr. Keď sa stanú otcami medzi 22 a 24 rokmi, riziko je oproti dvadsaťpäťročným 14-percentné. Na druhom konci stoja tí, ktorí sa stali otcami vo veku 30 až 44 rokov. Podľa expertov je u nich riziko úmrtia v strednom veku o 25 percent nižšie ako u tých, ktorí si plnia otcovské povinnosti už pred 25-tymi narodeninami.

Dôvod? Samozrejme, všadeprítomný stres! Výskumníci v štúdii jasne naznačujú, že stres spojený s otcovstvom vplýva najmä na mužov, ktorí splodia svoje prvé dieťa do 25-teho roku veku. Tí, ktorí sa až tak neponáhľajú a skôr ako na rodinu sa v tomto veku sústredia na svoj osobný život a kariéru, majú okolo päťdesiatky podľa expertov jednoznačne menšie riziko vzniku zdravotných problémov.

Aj keď vo všeobecnosti je myšlienka očakávania prírastku v mladom veku menej rušivá pre mužov ako pre ženy, kombinácia roly partnera, otca a na čas aj živiteľa rodiny môže po narodení dieťaťa spôsobiť u muža značný psychický a ekonomický stres. Otcovstvo ho totiž pripravuje o možnosť investovať do vlastného blaha. Počas 20 rokov trvajúceho výskumu vyše 30-tisíc mužov pre účely štúdie môžu experti konštatovať, že jeden z 20 otcov zomrel v strednom veku a k primárnym príčinám ich smrti patrili prioritne ochorenia srdca (21 percent) a alkoholizmus (16 percent).

Výsledky štúdie nemožno podľa Kevina McConwaya z Open University vnímať ako úplne objektívne. Varuje, že existujú aj iné faktory, ktoré majú na úmrtnosť mužov v strednom veku vplyv. Ako uviedol pre Daily Mirror, napríklad sociálne a ekonomické podmienky, v ktorých vyrastajú sú odlišné v závislosti od rodiny, krajiny a podobne, preto nemožno zovšeobecňovať.

Prečítajte si tiež:

Deti straších mám sú zdravšie

Čas strávený s otcom ovplyvňuje inteligenciu ideťaťa

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia