Biologické hodiny tikajú aj mužom: Kedy prichádza ten čas?

Biologické hodiny tikajú aj
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2021-05-30 12:30:00 |

Muži by sa mali stať otcami skôr ako budú mať 40. Deti starších otcov čelia častejšie chorobám. Ani muži totiž nie sú imúnni voči starnutiu reprodukčných orgánov.

Biologické hodiny tikajú nielen ženám, ale aj mužom. Ak ich prepočujú, je pravdepodobné, že ich deti budú trpieť častejšie vážnymi chorobami než deti mladších otcov. Experti na plodnosť varujú najmä pred Downovým syndrómom, autizmom a duševnými poruchami, akou je napríklad schizofrénia.  U detí, ktorých otcovia boli v čase splodenia po štyridsiatke, bola pravdepodobnosť niektorého zo spomínaných ochorení šesťnásobne vyššia ako u detí otcov do 30 rokov. Okrem veku vplýva na zdravie potomstva aj životný štýl muža.

Čím je muž starší, tým viac rastie pravdepodobnosť, že jeho spermie už nebudú také výkonné a zdravé. Najmä vtedy, ak fajčí, pije a nešportuje. I keď sa to mužom nepáči, musia si priznať, že ich reprodukčné orgány starnú a nemali by na to zabúdať. Obľúbené tvrdenie, že na deti je v určitom veku stará iba žena, ale muž ich môže mať kedy chce, nie je až také pravdivé, ako by si niektorí určite želali. Samozrejme, existujú aj výnimky. Mnohí starší otcovia majú nádherné a zdravé deti. Stačí sa pozrieť na takého Karla Gotta, ktorý sa stal naposledy otcom v 68 rokoch. Napriek tomu, že v súčasnosti sám bojuje s vážnou chorobou, jeho dve najmladšie dcéry Charlotte a Nelly sú úplne zdravé.


Môžu sa deti podobať na vášho ex?


Odborníci však varujú, že aj keď sa na priamej generácii detí nemusí žiadne ochorenie prejaviť, môžu byť v tele „zakódované“ a niektoré z účinkov prejdú na ďalšie generácie. Ďalšou zo zaujímavostí je, že na nenarodené dieťa má vplyv aj to, ak ho splodil otec pod vplyvom alkoholu. U bábätka môže byť diagnostikovaná porucha alkoholového spektra, čo spôsobuje problémy pozornosti, hyperkativitu a zlú koordináciu, a to aj v prípade, že matka nikdy nemala alkohol v ústach. „Až 75 percent detí s poruchou alkoholového spektra má otcov alkoholikov, čo naznačuje, že veľmi záleží aj na tom, čo konzumuje a ako žije budúci otec, nielen matka,“ hovorí autorka tejto štúdie Joanna Kitlinska.

Deti alkoholikov majú menší mozog a nižšiu inteligenciu, no plodu škodí aj to, ak otec fajčí. Autori štúdie upozorňujú tiež na mužskú obezitu a diabetes, čo sa spája s nádormi v budúcej generácii, ako i na stres otca, ktorý má na svedomí poruchy správania.

 

„Najlepšia rada pre mužov s cieľom maximalizovať šance splodiť zdravé dieťa, je pokúsiť sa mať rodinu pred tým, než výrazne prekročia štyridsiatku. Po tomto veku sa rapídne znižujú nielen šance ženy na otehotnenie, ale aj šance muža splodiť zdravé dieťa,“ konštatuje odborník na plodnosť zo sheffieldskej univerzity v Anglicku Allan Pacey. „Na druhej strane, tieto tienisté stránky otcovstva v neskoršom veku sú vykompenzované tým, že starší muži sú ekonomicky na tom lepšie, sú pokojnejší a neženú sa už za kariérou,“ oponuje mu expert na zdravie detí z University College v Londýne Alastair Sutcliffe.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia