Fotky zo súkromia na internet nepatria

Fotky zo súkromia na
Ilustračné foto
2016-02-03 13:50:11 |

Rodičia by mali dávať pozor, čo ich deti zverejňujú na internete. Tie si totiž často neuvedomujú, že je nebezpečné púšťať do svojho súkromia na sociálnych sieťach cudzích ľudí.

Deti často bez rozmýšľania pridávajú na sociálne siete napríklad svoje fotografie. Ak váš potomok zverejnil nevhodnú fotografiu, mali by ste ju stiahnuť. V niektorých prípadoch je vhodné kontaktovať aj políciu. „Ak ide o závažné porušenie, napríklad zverejnenie nahej fotografie, ktorá bola od dieťaťa vyžiadaná napríklad na sociálnej sieti a dá sa zistiť z akého konta táto žiadosť prišla, treba sa obrátiť na políciu," radia odborníci z Úradu na ochranu osobných údajov SR. Rodičom a deťom ponúka úrad poradenstvo o ochrane osobných údajov na emailovej adrese ochrana @pdp.gov.sk.

Zabrániť deťom vo zverejňovaní osobných údajov je podľa úradu možné iba dostatočnými znalosťami o fungovaní internetu a dôsledkoch ich zverejnenia. Medzi najdôležitejšie kroky patrí prevencia, teda komunikácia rodičov s deťmi o tom, aké stránky navštevujú a aké informácie tam zadávajú. Odborníci tiež rodičom odporúčajú, aby zabezpečili prístup na internet v počítači tzv. detskou poistkou alebo heslami.     


Tieto detské fotky na sociálne siete nepatria


Ak dieťa zverejní svoje osobné údaje, najčastejšie nevhodnú fotografiu, rodič by sa mal postarať o jej odstránenie. „Mal by sa pokúsiť odstrániť tento osobný údaj z internetovej stránky prostredníctvom používateľského účtu dieťaťa," uvádza úrad. Tiež možno kontaktovať prevádzkovateľa konkrétnej internetovej stránky, kde boli osobné údaje zverejnené a toho žiadať o vymazanie. Rodič by mal tiež skontrolovať, či tieto údaje neprebrali iní prevádzkovatelia, ak áno, treba kontaktovať aj tých. „Ak sú údaje vyhľadateľné na vyhľadávači, ako je napr. Google alebo Yahoo, mal by rodič kontaktovať tieto subjekty prostredníctvom on-line formulára zverejneného na ich internetovej stránke a žiadať o ich vymazanie z týchto vyhľadávačov," dopĺňa úrad.

V prípade podozrenia, že dochádza k nezákonnému spracúvaniu osobných údajov zo strany iného subjektu, napríklad že sú deti vyzývané, aby zadávali svoje údaje do databázy prevádzkovateľa, ktorá je zverejnená na internete, môžu sa rodičia obrátiť na Úrad na ochranu osobných údajov SR.


Pedofilné stránky sú plné fotiek detí zo sociálnych sietí


„Najdôležitejšie je, aby si deti uvedomili, že nemajú púšťať ľudí do svojho súkromia, najmä na sociálnych sieťach," hovorí šéfka úradu Soňa Pötheová. Podľa nej by bolo najlepšie nedávať fotografie na sociálne siete, ale ak ich už deti dávajú, mali by si premyslieť, aké fotografie tam dávajú. Úrad sa usiluje o zvýšenie povedomia o ochrane osobných údajov u detí aj prednáškami v školách. „Deti treba pripravovať na to, aby si dávali pozor. Aby neboli ľahkou korisťou pre marketingové firmy, hackerov, pre kohokoľvek," poznamenala Pötheová.

Prečítajte si tiež:

Sedem vecí, o ktorých nemusia deti vedieť

Na Facebooku už možno zverejňovať "dojčiace" fotky

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia