V Bratislave otvorili centrum pre predčasniatka

V Bratislave otvorili centrum
Ilustračné foto
Zdroj: socia.sk
2015-06-11 17:01:54 |

Na Slovensku sa podľa štatistík narodí ročne asi 55 000 novorodencov, z toho štyri percentá so znevýhodnením. Práve pre tieto detičky otvorili dnes v Bratislave Centrum včasnej intervencie.

Bratislavské centrum je už tretím, prvé dve sú v Žiline a v Prešove. Pomoc v ňom nájdu rodičia predčasne narodených detí a detí so zdravotným znevýhodnením. V bratislavskom centre bude šesť odborníkov a ročne by mohli s približne 50 rodinami. K dispozícii sú fyzioterapeut, logopéd, psychológ, špeciálni či sociálni pedagógovia. Konzultácie budú poskytovať ambulantne, cestovať budú aj priamo do rodín v kraji. „Konzultanti dieťaťu pomôžu zmierniť rozsah komplikácií a posmelia ho maximálne využiť svoje predpoklady. Rodine dajú rady ako sa adaptovať na nový život," vysvetlila riaditeľka centra Erika Tichá. Podpora takýchto detí v ranom veku je nevyhnutná, podotkla Ingrid Brűcknerová z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP). „Ide o obdobie intenzívneho vývinu dieťaťa, napríklad v rámci schopností mozgu," pripomína.


 

„Je to veľká pomoc, pre rodičov s takýmito deťmi je niekedy veľmi ťažké dostať sa čo i len na ihrisko, lebo dni majú nabité rôznymi vyšetreniami, rehabilitáciami, návštevami u odborníkov,“ hovorí ambasádorka projektu Andrea Belányiová, ktorej dcérka tiež mala po narodení zdravotné komplikácie a veľmi dobre vie, čo všetko je potrebné pri takomto drobčekovi riešiť. Vznikajúce Centrá včasnej intervencie sú nezaplatiteľnou pomocou napríklad aj pre rodiny, ktoré nemajú auto a za odborníkmi sú nútené cestovať niekedy aj desiatky kilometrov.

Centrum včasnej intervencie je neštátnou neziskovou organizáciou, prioritne zameranou na deti od narodenia do siedmich rokov.  Bratislavské centrum bude spolupracovať s odbornými ambulanciami z DFNsP, s lekármi z ambulancií pre deti s perinatálnou patológiou a rizikom a so všeobecnými lekármi pre deti a dorast. Nachádza sa v bratislavskom Novom Meste na Hálkovej ulici. Bližšie informácie nájdete na www.centravi.sk.

Za centrami včasnej intervencie stojí nadácia SOCIA, ktorá na prevádzku centier v Bratislave, Žiline a Prešove našla finančné prostriedky od dánskeho súkromníka. Ten v období rokov 2014 až 2017 investuje do projektu vyše 1 milión eur. "Po roku 2017 chceme do podpory centier plne zainteresovať aj štát," povedal šéf nadácie Vladislav Matej.

 

Dlhodobý trend ukazuje, že počet predčasne narodených detí sa štatisticky zvyšuje. Najohrozenejšou skupinou  sú novorodenci s pôrodnou hmotnosťou pod 1500 gramov. V novorodeneckom veku zomiera 55 % týchto detí alebo prežívajú s vážnymi vývinovými poruchami. Ďalšími ohrozenými detičkami sú tie s vrodenými vývinovými chybami, hypotrofickí novorodenci a najmä asfyktickí novorodenci, teda bábätká, ktoré boli pred alebo počas pôrodu ohrozené nedostatkom kyslíka. 

Prečítajte si tiež:

Fajčíte pri deťoch? Ubližujete im

Dojemné video bábätka, ktoré zrazu počuje

Fotogaléria


Foto: socia.sk
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia