Detské vysoké stoličky vyberajte starostlivo!

Detské vysoké stoličky vyberajte
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-01-20 12:30:25 |

Detské vysoké stoličky používame pri drobčekoch snáď všetci. Na jednej strane nám zjednodušujú život s deťmi a sú praktické, na druhej môžu byť aj nebezpečné.

Prvou zásadou pri používaní vysokých stoličiek by malo byť – nikdy v nich nenechávať deti bez dozoru! Nemajú slúžiť ako miesto, kam dieťa odložíme, aby sme sa mohli venovať niečo inému, ale prioritne na jedenie. Mnohé z nich, aj keď na prvý pohľad vyzerajú dobre, nespĺňajú podmienky bezpečnosti. Inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) už viackrát narazili na stoličky, ktoré museli byť stiahnuté z predaja.

Na bezpečnosť detských vysokých stoličiek sa zameral projekt "Joint Action on Children`s High Chairs", do ktorého sa zapojilo 16 štátov vrátane Slovenska. Výsledky kontrol ukázali, že niektoré stoličky sa predávali bez bezpečnostných upozornení v štátnom jazyku, nevyhoveli požiadavkám na stabilitu, nemali bezpečnostné pásy alebo takú konštrukciu, ktorá by zadržiavala deti pred pádom. U 11 stoličiek bol zistený ľahko dostupný výplňový materiál, ktorého prehltnutie môže viesť k zaduseniu dieťaťa. Výrobky testovali skúšobné laboratória SGS vo francúzskom meste Aix en Provence.

Všímajte si otvory, medzery aj výplňový materiál

V rámci slovenskej účasti inšpektori SOI odobrali štyri druhy detských vysokých stoličiek. U jednej našli otvory a medzery, do ktorých sa môžu zachytiť prsty dieťaťa, čo predstavovalo riziko poranenia. Silou sa dieťa mohlo dostať aj k výplňovým materiálom na sedadle, čím mu hrozilo aj riziko zadusenia. Ďalšia stolička nemala informácie na obale o jeho bezpečnom používaní. V oboch prípadoch prijali výrobcovia opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov.

Len pre zaujímavosť, odobratých bolo celkom 70 druhov stoličiek, skontrolovaných 720 modelov a vyše 400 ekonomických subjektov, z toho 24 výrobcov, 46 dovozcov, 330 prevádzok a 240 web stránok. Vážne riziko predstavuje deväť (13 %) druhov skúšaných stoličiek, vysoké riziko deväť druhov (13 %), stredné riziko 17 stoličiek (24 %), nízke 13 (19 %) a bez rizika bolo 22 druhov stoličiek (31 %).

 

Pády často končia poraneniami hlavy

Odborníci upozorňujú, že pribúda pádov detí z vysokých stoličiek, ktoré veľmi často končia poranením hlavy. Dôležité je používať bezpečnostné pásy. Najbezpečnejšie sú vysoké stoličky s 5-bodovým bezpečnostným upínaním.

 

 

Mnohé vysoké majú aj pevnú zábranu medzi nôžkami dieťaťa, čím bránia jeho zošmyknutiu sa dole. Lepšie sú stoličky, ktoré nemajú príliš veľkú sedaciu časť a nedávajú tak deťom veľa priestoru na manévrovanie. Opatrní buďte aj pri stoličkách s kolieskami, ktoré sú síce mobilnejšie, no aj nebezpečnejšie.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia