Zdriemnutie robí s detskou pamäťou zázraky!

Zdriemnutie robí s detskou
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2020-07-30 00:30:00 |

Vďaka aspoň krátkemu „šlofíku“ hneď po učení si deti dokážu na dlhý čas zapamätať to, čo si naštudovali. Využite to a všetci sa budete menej trápiť!

„Zistili sme, že spánok krátko po učení pomáha deťom udržať si v pamäti to, čo sa naučili, po dlhú dobu,“ hovorí vedúca autorka štúdie, expertka na psychológiu detí  a dospievajúcich  na Ruhr University v nemeckom Bochume Sabine Seehagen. „V obidvoch našich experimentoch si na informácie z učenia spomenuli len tie deti, ktoré si po ňom zdriemli od 30 minút do štyroch hodín,“ konštatuje.

Informácie sa ukladajú do pamäti v spánku

Čas krátko pred tým, ako sa deti chystajú na spánok, tak môže byť podľa expertov mimoriadne cennou príležitosťou k efektívnemu učeniu sa. Nemusí sa to týkať iba klasického učenia sa do školy, ale aj naberania rôznych iných vedomostí a zručností u menších ratolestí.  Za vyskúšanie nič nedáte. Doprajte dieťaťu na učenie sa niečomu novému polhodinku alebo hodinku pred tým, než sa večer uloží do postele. Ak je zvyknuté učiť sa hneď po príchode zo školy, môže vyskúšať zdriemnuť si na pol hodinku ešte počas dňa tesne po tom, ako sa doučí.

 

Experti testovali 216 detí vo veku 6 alebo 12 mesiacov, ktoré sa učilI sťahovať rukavice z plyšových bábok. Niektoré si po tom na 30 minút zdriemli a iné nie. Po 4 a 24 hodinách dostali za úlohu stiahnuť z plyšákov rukavice tak, ako sa to naučili. Výsledok? Po 24 hodinách si na postup pri sťahovaní rukavíc spomenuli iba tie deti, ktoré si hneď po naučení sa postupu zdriemli.

Vzhľadom na veľmi malý počet štúdií zaoberajúcich sa vzťahom medzi spánkom a pamäťou si vedci netrúfajú dávať na základe zistených výsledkov rodičom pevné odporúčania. Ako však pripomínajú, zdá sa, že zdriemnutie po učení môže pomôcť deťom zapamätať si informácie na dlhý čas. Aj keď predpokladajú, že je na to potrebná minimálne polhodina, nemôžu to tvrdiť s istotou, lebo výskum vplyvu kratšieho zdriemnutia na pamäť nebol uskutočnený.

U dospelých tento model neplatí. Polhodinové zdriemnutie si cez deň nie je na škodu, no udržať si v pamäti nové informácie nám to podľa psychológov nepomôže.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: medicalxpress.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia