Otcovia sú biologicky naprogramovaní na dieťa

Otecko a dieťa
Otecko a dieťa
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-27 10:00:36 |

Nielen matky sú predurčené starať sa o dieťa. Nový výskum z Univerzity v Notre Dame ukázal, že oteckom, ktorí spia blízko dieťaťa, klesá hladina testosterónu.

Podľa štúdie antropológa Lee Gettlera, ak otec spí vedľa dieťaťa, má oveľa menej testosterónu ako muž, ktorý spí sám. Výskum dokázal, že pokles testosterónu spôsobí, že muž viac reaguje na potreby dieťaťa.

Gettler skúmal 362 otcov vo veku 25 až 26 rokov. Rozdelil ich na tri skupiny: mužov spiacich osamote, otcov, ktorí spali s dieťaťom v jednej miestnosti a mužov, ktorí spali vedľa dieťaťa na posteli.

Ráno po prebudení hladiny testosterónu u všetkých troch skupín nevykazovali významné odlišnosti. Muži, ktorí spali s dieťaťom na jednej posteli však mali najnižšiu hladinu ranného testosterónu.

Mužský organizmus má schopnosť prispôsobiť sa dieťaťu, hovorí Gettler. Výskum dokázal, že keď sa muži stanú otcami, testosterón u nich klesá, niekedy až dramaticky. Tí, ktorí strávia veľa času nosením bábätka na rukách, hraním sa, čítaním z detskej knižky, kŕmením dieťaťa, majú nižšiu hladinu testosterónu.

U zvierat testosterón vplýva na potrebu párenia sa, na tvorbu svalovej hmoty, na správanie sa voči inému samcovi a na dvorenie samičke. Hormón funguje podobne aj u ľudí. Vysoká hladina testosterónu vytvára konflikty medzi otcami a deťmi. Štúdia dokázala, že muži s nižšou hladinou testosterónu lepšie odpovedajú na detský plač a majú viac trpezlivosti.

Všetky zistenia dokazujú, že otcovstvo má hlbokú históriu u ľudí a u našich predkov. Vidíme, že biologické danosti ponúkajú mužom dobrú šancu zhostiť sa tejto roly.

 

 

 


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: www.sciencedaily.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia