Dieťa zmodrie a omdlie: Vedeli by ste reagovať?

Dieťa zmodrie a omdlie:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-12 00:30:35 |

Situácia ako z hororu. Prebaľujete dieťa v kočíku, chce sa rozplakať, ale nejde mu to, odrazu mu začne modrieť tvárička, prestane dýchať a omdlie. Väčšinou dlhý desať sekúnd trvá, než sa drobec preberie.

Diagnóza znie, afektívne záchvaty (ARP). Ide vlastne o respiračný, neúmyselný kŕč v hrdle, pri ktorom dieťa nemôže dýchať, potom omdlie, kŕč povolí a dieťa sa zase nadýchne. Mdloby sú teda vlastne záchranou, i keď vyzerajú desivo.

Záchvaty najčastejšie prichádzajú, keď sa dieťa veľmi zľakne, bojí sa, vybuchne od zlosti alebo sa mu nepáči vaše výchovné usmerňovanie. Často ho spôsobí hlad, prílišná únava, ospalosť, alebo keď je toho jednoducho veľa a dieťa si nevie so svojimi emóciami poradiť. Afekty sa väčšinou začínajú výkrikom alebo ľútostivým silným plačom, ktorý zabráni správnemu nadýchnutiu alebo vydýchnutiu.

Tieto záchvaty sú charakteristické pre deti v prvom alebo druhom roku života a môžu sa opakovať  aj dva či tri roky. ARP nie je nič viac ako reflex, ktorý sa vyskytuje pri hlasnom plači. Keď dieťa plače, vydýchne takmer všetok vzduch v pľúcach, tie sa okamžite zavrú, ústa sú otvorené a dieťa nevydá zvuk. Takéto záchvaty sú krátkodobé a trvajú maximálne 30 - 60 sekúnd. Trpia nimi malé deti, pretože ešte nemajú dokonale vyvinutú nervovú sústavu. Môžu tak mať v emočne vypätých chvíľach problémy s chytením dychu alebo naopak s vydýchnutím. Omdlievanie je mimovoľné a reflexné.

Frekvencia záchvatov je rôzna. Môžu sa vyskytnúť raz za deň, týždeň, mesiac alebo dokonca raz za rok. Deti vo veku dvoch rokov sú vo vekovej skupine, ktorá sa vyznačuje najčastejšími záchvatmi. Frekvencia a percento detí s ARP sa postupne znižuje. Od 8 rokov u 90% detí záchvaty zmiznú. Útok môže vyvolať akákoľvek silná emócia - či už je to hnev, strach či úzkosť. 

3 typy respiračného afektu

Tieto záchvaty sa delia podľa zmeny farby tváre dieťaťa v priebehu záchvatu. Existujú 3 varianty:

1. Modrý typ záchvatu

Zvyčajne je vyvolaný hnevom alebo frustráciou. Dieťa pri záchvate zmodrá v tvári, najčastejšie sa vyskytuje medzi 6.–18. mesiacom. Pri záchvate hrozí strata svalového tonusu a strata vedomia. Väčšina detí o niekoľko sekúnd znovu získa vedomie.

2. Bledý typ záchvatu

Sú vzácnejšie, objavujú sa medzi 12.–24. mesiacom života, záchvat vyvolá náhly strach, nepríjemný podnet, zľaknutie alebo nečakaná bolesť a je bez úvodného intenzívneho plaču.

3. Kombinovaný typ záchvatu

Ide o závažnejšiu formu predchádzajúcich dvoch typov. Začína ako „modrý“ alebo „bledý“ záchvat, ktorý môže prerásť do epilepsiue

Všetky typy respiračného afektu určite rodičov budú desiť, ale podľa neurológov sú to bežné detské ťažkosti a s pribúdajúcim vekom vymiznú. Keď sa rodič naučí pár trikov, môže im predchádzať.

Ako afektom predchádzať?

- Odporúča sa pravidelný režim, dodržiavanie zavedených rituálov, zabezpečenie dostatku spánku, jedla, pokoja

- Buďte ostražití, a keď vidíte, že to na dieťa ide, odveďte pozornosť, ukážte na niečo zaujímavé, vezmite ho do náručia a upokojte ho svojím hlasom

Čo robiť, keď záchvat príde?

- Pri slabších záchvatoch stačí na úplnom začiatku fúknuť ľahko do úst, nie veľmi, aby sa nepoškodili pľúca, dieťa sa potom nadýchne samo.

- Pomáha i jemné poklepanie na chrbát.

- Starším deťom pomáha hovoriť „dýchaj, dýchaj“ a treba ich trochou poliať studenou vodou.

- Pri silnom záchvate dieťa položte na zem do tzv. stabilizovanej polohy, zakloňte mu mierne hlavu, aby sa mu lepšie dýchalo a nezapadol jazyk, môžete mu i dvihnúť nohy hore.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: stranamam.ru, /clever-geek.github.io

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia