Perthesova choroba: Je pre deti nebezpečná?

Perthesova choroba: Je pre
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-08-28 08:30:40 |

Nejde práve o najbežnejšie ochorenie a ak ho vášmu drobcovi diagnostikovali, možno ste sa vyľakali. O čo vlastne ide? Dá sa liečiť? Aké sú príznaky?

Perthesova choroba - tiež známa ako Legg-Calve-Perthes je pomenovaná podľa troch lekárov, ktorí ako prví opísali tento stav. Vyskytuje sa vtedy, keď vznikne porucha krvného zásobenia hlavy stehnovej kosti. Kostné tkanivo postupne odumiera pre nedostatok kyslíka a živín. Upchatím ciev v tejto oblasti sa výživa hlavice stehnovej kosti celkom zastaví.

Hoci sa termín "choroba" stále používa, Perthes je skutočne komplexný proces fáz, ktorý môže trvať niekoľko rokov. Môže nastať napríklad po úraze, ktorý sa môže zdať na prvý pohľad aj úplne nevinný, po násilnom naprávaní vykĺbenej hlavy stehennej kosti alebo po preťažení. Najčastejšie k tomu dochádza tak, že rastúca chrupavka tlačí na okolité cievy a krvné zásobenie v oblasti bedrového kĺbu sa postupne preruší. Môže sa stať, že sú postihnuté obidve bedrá.

Ak vášmu dieťaťu diagnostikujú Perthesovu chorobu, nezúfajte. Prognóza je väčšinou dobrá - po 18 mesiacoch až 2 rokoch liečby sa väčšina z detí vracia do denných aktivít bez väčších obmedzení.

Ako sa Perthesova choroba prejavuje?

Ako prvé si pravdepodobne všimnete krívanie a dieťa sa môže začať sťažovať na bolesti v bedrovom kĺbe. Častejšie, 4 až 5-krát, postihuje chlapcov a najčastejšie ju diagnostikujú deťom medzi 5. až 12. rokom veku. Ak má dieťa Perthesovu chorobu, častejšie plače, pre bolesť sa nevie zapájať do rôznych pohybových aktivít. Bolesti vystreľujú do kolena a sú silnejšie pri behu, podrepe a problematické je tiež dlhšie státie. 

Dá sa Perthesova choroba vyliečiť?

Odborná liečba trvá dva až tri roky. Tkanivo sa postupne obnoví a niekedy sa takmer do pôvodného stavu obnoví aj kosť. Treba sa zveriť do rúk skúseného ortopéda. Odborníci najčastejšie volia konzervatívny postup. Obvykle znehybnia postihnutý kĺb a bezpodmienečne nutný je prísny pokoj na lôžku. Neoddeliteľnou súčasťou liečby je následná rehabilitácia. S vrcholovým športom však už u potomka nerátajte.

Prečítajte si tiež:

Výsyp na tele a teplota: Syndróm ústa-ruka-noha útočí

Žabka v pusinke vášho drobca: Ako bojovať s touto infekciou?

 

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: orthoinfo.aaos.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia