Čkanie detí: Ako s ním zatočiť?

Čkanie detí: Ako s
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-08-26 13:30:37 |

Je to síce nepríjemná záležitosť, ale našťastie nie je nebezpečná. Máme niekoľko tipov, ako si s ním môžete poradiť.

Bábätko, s ktorým čkanie zúrivo pohadzuje, môže na prvý pohľad vyzerať trochu komicky. Malinký človiečik sa natriasa. Lenže už po druhom či treťom čkaní úsmev zvyčajne zmizne a začnete malého drobca ľutovať. ​​Čkanie pochopiteľne nie je nič príjemné, zvlášť keď trvá dlho.

Ako vzniká čkanie?

Náhle, prudké a mimovoľné sťahy bránice sú vyvolané dráždením bráničného nervu alebo podráždením mozgových centier. Sťahy bránice, ktorá je hlavným dýchacím svalom, vedú k prudkému nasatiu vzduchu do pľúc a ten pri priechode hrtanom pôsobí prudké uzavretie hrtanovej záklopky, čím vniká typický zvuk. U detí čkaniu do kariet hrá aj rýchle stravovacie tempo či zažívacie ťažkosti bábätka (reflux). Spúšťačom môže byť dokonca aj ľaknutie!

Prinášame vám zopár tipov, ako zmierniť dojčenské čkanie

Dajte dieťatku napiť, stačí ak sa napije materského mlieka. Ak je váš drobec na umelom mliečku, nemalo byť studené ani teplé!

Ďalšou metódou je fúknutie bábätku do tváre. Dojčatá reagujú na fúknutie do tváre zadržaním dychu, čo môže zmeniť rytmus dýchania a čkanie zastaviť.

Podobne ako fúknutie môže „zafungovať" aj studená ruka v zátylku. Ak bábätko začne čkať počas dojčenia, paradoxne sa odporúča neprestať dojčiť. Pravidelné dýchanie v súčinnosti s prehĺtaním mlieka čkanie často úplne prirodzene zastaví. Nikdy nezabudnite nechať dieťatko odgrgnúť!

Väčšiemu drobcovi môžete dať pri úpornom čkaní lyžičku vody s kvapkou citrónovej šťavy.

Ak je čkanie spojené s psychickou nepohodou, môže pomôcť navodenie čo najpríjemnejšie atmosféry. Niekedy pomôže pomaznanie, obľúbená pesnička či biely šum, teda monotónny zvuk v pozadí, ktorý prehluší iné zvuky. Pustite napríklad ventilátor alebo využite niektorú z aplikácií v mobile, ktoré atmosféru bieleho šumu navodzujú.

Kedy je čkanie dôvodom na obavy?

Čkanie sa považuje za normálne. Deti môžu mať čkanie trvajúce približne 10 minút aj niekoľkokrát denne Ak dieťa pôsobí šťastne, detské čkanie nie je dôvodom na znepokojenie. Ak však čkanie pretrváva a zdá sa, že spôsobuje dieťaťu úzkosť, zavolajte svojmu pediatrovi, aby ste zistili príčinu. Môže byť totiž znamením aj iných zdravotných problémov.

Prečítajte si tiež:

Spánok bábätiek je "hlučný", neľakajte sa

Zdravie detí: Päť normálnych, no pre rodičov alarmujúcich signálov

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com, hebump.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia