Slnečné dni: Nepodceňujte ich. Na toto nezabúdajte.

Slnečné dni: Nepodceňujte ich.
Ilustračné foto
Zdroj: foto: tlačová správa
2018-05-20 00:30:52 |

Dlhší pobyt na priamom slnečnom žiarení môže deťom uškodiť, hoci ešte nejde o typicky letné horúčavy. Preventívne opatrenia sú však už na mieste.

Rodičia by mali dbať na to, aby deti počas teplých slnečných dní nosili pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. „Deti by si mali častejšie robiť prestávky v tieni, vhodné je nosiť ľahký, vzdušný odev,“ odporúča vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) Jana Hamade. „Rizikom horúcich slnečných dní je výskyt úpalu. Možno ho pozorovať práve u detí, ktoré  počas slnečných dní nemajú prikrytú hlavu. Úpal sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou až zvracaním. Pred slnkom je dôležité chrániť okrem detí aj starších ľudí či osoby s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, poruchou termoregulácie či so závažným hormonálnym ochorením,“ dopĺňa.

Dôležité je dbať na pravidelný pitný režim v menších dávkach, vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujeme smäd, vhodnejšie sú vlažné nápoje a ideálna je voda, do pitného režimu sa nezapočítavajú tekutiny vo forme sladených nápojov. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu.

S teplom prichádzajú aj úrazy

Teplé počasie však so sebou nesie aj inú nástrahu ako nevoľnosti z tepla a úrazy, keďže deti sa vo zvýšenej miere venujú rôznym druhom športu. Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní zachovávalo niektoré bezpečnostné opatrenia, ako napríklad nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Pri rôznych druhoch vodných športov by dieťa nikdy nemalo podceňovať svoje fyzické sily,“ hovorí Hamade s tým, že následky úrazov v niektorých prípadoch predstavujú pre dieťa i doživotný zdravotný hendikep.

Pre jednotlivé vekové obdobie je charakteristické spektrum určitých úrazov, možno teda pre dané vekové obdobie odhadnúť riziká a nastaviť príslušné preventívne opatrenia. Chlapci sú všeobecne náchylnejší k častejším a závažnejším úrazom než dievčatá. To platí pre všetky typy úrazov a všetky vekové kategórie, okrem vekovej kategórie detí od narodenia do jedného roka.  Nie je to spôsobené len vyššou expozíciou rizík, ale tiež odlišným správaním chlapcov a dievčat. Najčastejšie sa deti zrania doma a v okolí domova, a to najmä vo veku od narodenia do päť rokov. Jediným spôsobom, ako zabrániť zbytočným poškodeniam zdravia v dôsledku úrazov, je efektívna prevencia. Ťažisko zodpovednosti spočíva na rodičoch a ich prístupe napr. k otázke vytvorenia bezpečného domova s minimalizáciou rizík, najmä pokiaľ ide o malé deti.

Prečítajte si tiež:

Toto robte a dieťa sa opáli bezpečne, aj získa vitamín D

Mali by slnečné okuliare nosiť aj malé deti?

 

 

 

Fotogaléria


Foto: tlaočvá správa
Zdroj: ÚVZ SR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia