V luhačovických kúpeľoch deťom nuda nehrozí

V luhačovických kúpeľoch deťom
Ilustračné foto
Zdroj: Redakcia
2016-04-26 13:30:44 |

Detskí pacienti môžu od apríla využívať blahodarné účinky kúpeľov v prírodnej minerálnej vode priamo v objekte luhačovickej detskej liečebne Miramonti.

Kým doteraz museli deti za najtypickejšou luhačovickou procedúrou dochádzať až do budovy Inhalatória, tento mesiac prišli kúpele s novinkou. Do detských liečební bola privedená minerálna voda z prameňa Nová Janovka, ktorý bol získaný v roku 1987 vrtom do hĺbky 30,5 metrov severovýchodne od Inhalatória. Je to prírodný liečivý zdroj s vysokou výdatnosťou 60 litrov za minútu. Minerálna voda je dodávaná potrubím od vrtu do vzdialenosti 900 metrov. Práce spojené s prívodom boli dokončené v závere minulého roka.

Žiadna nuda, ale vodný svet s hviezdnym nebom

„Celkové poňatie novej balneoprevádzky, ktorá uhličité kúpele poskytuje, je navrhnuté ako vodný svet s hviezdnym nebom. V prízemí sú inštalované 4 tradičné nerezové vane a 8 kabínok. Čakáreň, ktorá je umiestnená na chodbe, je poňatá ako vodná hladina, stena so vstupmi do kabínok ako lodná paluba a protiľahlá stena ako pobrežie s majákom. Na stene je tapeta s motívom akvária. Tento motív pokračuje aj na stene smerom k výťahu. Samotný priestor vaní je riešený ako vodná hladina sa svetlomodrou podlahou a vane sú na tejto hladine ako jednotlivé lodičky, ktoré sú ukotvené k stene dreveným mostíkom. Podlaha v kabínkach bola zvolená ako paluba - kajuta lode - v dezéne dreva,“ opisuje generálny riaditeľ kúpeľov MUDr. Eduard Bláha.

Ako zdôrazňuje, počas kúpeľa v uhličitej vode je dôležité, aby deti zostali v pokoji a telo sa mohlo pokryť bublinkami oxidu uhličitého, ktorý sa vstrebáva kožou. Zlepšuje sa tak jej prekrvenie. „Kúpeľ má priaznivý vplyv nielen na srdcový a cievny systém (napr. znižovanie krvného tlaku), ale aj na celý organizmus. Z tohto dôvodu tu boli navrhnuté aj bublajúce vodné valce s plávajúcimi plastovými rybičkami, ktoré môžu deti pozorovať. Pre ďalšie odpútanie pozornosti od samotnej procedúry sú pod stropom zavesené televízne prijímače prepojené na videoprehrávač. Pre potreby detských pacientov boli súčasťou vnútorného vybavenia navrhnuté dve svietiace korytnačky a súbor hračiek do vaní aj pri  odpočinku. Náklady predstavujú zhruba 555 000 eur,“ vymenoval Bláha.

Detské liečebne v Luhačoviciach patria k najväčším v Českej republike. Všetky izby pre deti od 1,5 roka so sprievodmi sú vybavené moderným príslušenstvom a novým nábytkom, čo zodpovedá štandardu trojhviezdičkového hotela. Deťom starším ako 6 rokov, ktoré absolvujú pobyt bez sprievodu rodičov, sú v detskej liečebni Miramonti k dispozícii izby s novým nábytkom a televízory vrátane WiFi pripojenia priamo na izbách.

 

V Luhačoviciach hľadajú pediatra

Nové zariadenie nie je prínosom len pre malých pacientov, ale aj príležitosťou pre lekárov hľadajúcich uplatnenie. Kúpele Luhačovice totiž hľadajú pediatra. O zamestnanie sa tak môžu uchádzať spoľahliví a tímovo zameraní lekári s atestáciou v pediatrii, alergológii, pneumológii či RFM.

V luhačovických kúpeľoch sa liečia u detí respiračné ochorenia, obezita, choroby tráviaceho ústrojenstva a tiež kožné a onkologické ochorenia.  V detskej liečebni v Luhačoviciach je k dispozícii 258 lôžok.

Prečítajte si tiež:

Možno sa zbaviť exému alebo ako možno zmierniť jeho prejavy?

Deväť aktuálnych noviniek zo sveta zdravia detí

 

Fotogaléria


Foto: redakcia
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia