Pediatrička RADÍ: Kedy ísť na prvú KOČÍKOVAČKU?

Pediatrička RADÍ: Kedy ísť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2023-09-06 11:00:00 |

Po narodení bábätka majú rodičia množstvo radostí aj starostí. V hlave sa im začnú vynárať mnohé otázky, na ktoré nepoznajú odpovede. Jednou z nich je aj prvé kočíkovanie. Pediatrička MUDr. Denisa Jaššová vysvetľuje ako na to.

Kedy môžeme prvýkrát dieťatko kočíkovať? Pediatrička MUDr. Denisa Jaššová hneď v úvode svojho príspevku na Instragrame vysvetľuje, že jednoznačná odpoveď na túto otázku neexistuje. Záleží to od viacerých faktorov ako piebeh pôrodu, adaptácia novorodenca, ročného obdobia či pocitov rodičov.

Vo všeobecnosti platí, že ak pôrod a adaptácia prebehli fyziologicky v poriadku, môžete ísť s novorodencom na krátku prechádzku hneď po príchode z pôrodnice. Doktorka dodáva, že sa ale vôbec nemusíte ponáhľať.

Ideálne je načasovať prvú prechádzku tak, aby teplota vonku bola približne rovnaká ako vo vnútri. Jednoduchšie to teda majú deti narodené na neskorú jar, v lete a na neskorú jeseň. Na jar a jeseň sa odporúča ísť von na obed, v lete zase zrána. Pri deťoch, ktoré sa narodili do chladnejšieho počasia sa odporúča pomalšia a postupná adaptácia. Ak mrzne, je lepšie, ak novorodenec ostane doma.

Iný kraj, iný mrav

Prvé prechádzky ale vôbec nemusia byť dlhé. Stačí aj pár desiatok minút. Dieťa si na kočík tiež musí zvyknúť a ako dodáva, niektoré si naň nezvyknú vôbec.

"Čo sa týka neskoršieho veku, také slovenské odporúčanie je pobyt s dojčatami v kočíkoch do mínus 10st.C. V severských krajinách ale bežne spinkajú deti aj pri nižších teplotách a nie je u nich zistená vyššia chorobnosť. Musia ale mať prispôsobené vrstvy oblečenia a pokrývok kočíka," dodáva pediatrička vo svojom príspevku.

Ako na adaptáciu?

Novorodenca odporúča najprv poobliekať a nechať ho spinkať v miestnosti s otvoreným oknom. Až potom je vhodné ísť na prechádzku v exterieri.

 


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia