Naučte dieťatko zaspávať samostatne bez trápenia

Naučte dieťatko zaspávať samostatne
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-30 00:30:43 |

Tajomstvo úspechu správnych spánkových návykov u dieťaťa súvisí s výberom vhodného obdobia na nácvik samostatného zaspávania. Poradíme vám, ktoré etapy sú vhodné a ktoré nie.

Rozhodnúť sa, kedy začneme s nácvikom spánku, je veľmi dôležité. Ak vystihnete správny čas, je pravdepodobnejšie, že dosiahnete výsledok, aký si želáte. Keď začnete v nevhodnom období, výsledkom môžu byť vaše „vytečené“ nervy a zbytočný stres u dieťatka.

Novorodenec do 2,5 mesiaca

Bábätko nerozlišuje rozdiel medzi dňom a nocou – nemá dostatok melatonínu, no vyžaduje časté kŕmenie a blízkosť mamy, preto samostatné spanie neprichádza do úvahy.

 

Dojča od 3 do 4 mesiacov

U bábätka sa začína vyvíjať spánkový cyklus, je spoločenskejšie, no toto obdobie sa vyznačuje aj úzkosťou z odlúčenia, preto je nácvik spánku lepšie odložiť.

 

Dojča od 4,5 do 5,5 mesiaca

Dieťatko práve pochopilo, že vďaka plaču a iným zvukom dostane od vás odpoveď. Snažiť sa o nácvik spánku by bolo náročné, preto to radšej odložte.

 

Dojča od 6 do 8 mesiacov

Toto obdobie sa vyznačuje tým, že drobček sa viac zaujíma o okolitý svet a hračky, preto nie je na vás až tak veľmi zamerané. Choďte do toho a začnite s nácvikom samostatného zaspávania.

 

Dojča od 9 do 11 mesiacov

Dieťa začína chápať, že rodičia existujú aj vtedy, keď opustia miestnosť. Ak ste nenaučili bábätko zaspávať v predchádzajúcej etape, teraz nie je ten najvhodnejší čas. Vedieť, že ste za dverami a nereagujete na jeho plač, môže byť veľmi frustrujúce.

 

Dieťatko od 12 do 16 mesiacov

Batoľa sa viac ako na kontakt s rodičmi zameriava na rozvoj reči a pohybových zručností. Toto je ďalšie dobré obdobie na nácvik sakmostatného zaspávania.

 

Dieťatko od 17 do 21 mesiacov

Potvrdilo sa, že u detí neplatí automaticky rovnica – čím staršie, tým samostatnejšie. Aj keď to neznie úplne logicky, čím viac sa rozvíja detská nezávislosť, tým viac potrebuje blízkosť rodičov, preto teraz nie je na nácvik samostatného spania vhodný čas.

 

Dieťatko od 22 mesiacov

Obdobie okolo druhých narodenín môže byť tým správnym časom na nácvik, no u každého dieťaťa je to individuálne. Závisí to od miery jeho separačnej úzkosti. Učiť ho zaspať bez vašej prítomnosti je vhodné vtedy, keď táto úzkosť pominie. S tou môže „bojovať“ aj niekoľko mesiacov, preto je nutné byť veľmi citlivými voči jeho potrebám.

 

Naučiť dieťa samostatne zaspávať sa vám možno podarí až bližšie k tretiemu roku veku. Ak to však nejde, podľa názoru mnohých odborníkov by ste ho nemali nijako nútiť. Existujú dokonca aj názory, že pre rozvoj dieťaťa je veľmi dobré, ak spáva s rodičmi až do piatych narodenín, prípadne až do nástupu do školy. Vtedy je už najvyšší čas, aby sa ukladalo do svojej postele a dokázalo zaspať bez vašej prítomnosti. Stále by však tomu mali prechádzať spoločne strávené chvíle pri rozprávkovej knižke, rozhovore či maznaní sa. 

 

Prečítajte si tiež:

Otcovia tvrdý spánok v noci často predstierajú

Top desiatka chýb, ktoré robíme pri uspávaní

 

Pre pokojné a ničím nerušené zaspávanie vášho bábätka>>

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia