APGAR skóre: Ako dieťatko hneď po narodení „boduje“?

APGAR skóre: Ako dieťatko
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-31 20:30:00 |

Je to bežná prax. Lekári hneď po narodení bábätko bodujú. Ak sa novorodenec pýši bodmi 10-10-10, je to ideálny stav. Čo vlastne číslovanie s názvom Apgar skóre znamená?

Apgar skóre spôsobilo prevrat v pôrodníctve. Lekári ho kontrolujú už od roku 1952 vďaka lekárke a pôrodnej asistentke Virginii Apgarovej, pôvodne anesteziologičky. Trápila ju vysoká úmrtnosť novorodencov, mnoho detí totiž neprežilo prvých 24 hodín života. A tak dlhodobo skúmala prejavy novorodencov, zúčastnila sa tisícov pôrodov, aby zhromaždila dáta pre zostavenie Apgar skóre. Vymyslela tabuľku a systém bodovania, kde dieťa môže získať body za každý kontrolovaný telesný prejav.

Ešte na pôrodnej sále sa zhodnotí tzv. akútny stav novorodenca. V prvej, piatej a desiatej minúte po pôrode sa zapisuje Apgar skóre. Posudzuje sa niekoľko faktorov na škále 1 až 10. Je to farba kože, dýchanie, svalové napätie, počet srdcových tepov, odpoveď na podráždenie. To všetko obvykle iba pohľadom, len niekedy treba dieťatko vypočuť stetoskopom. Za každú kategóriu sa udeľujú až dva body. Deti, ktoré dosiahnu aspoň sedem bodov, sú považované za zdravé.

Ak si chcete zapamätať, aké faktory sa po narodení hodnotia, existuje dobrá pomôcka s jednotlivým písmenami mena lekárky:

  • Adaptácia kože = vzhľad a farba pleti
  • Pulz (srdcová činnosť)
  • Grimasy (reakcia na podnety - overenie reflexu dráždivosti)
  • Aktivita svalov
  • Respirácia = dýchanie

Podľa pôrodníkov by malo mať dieťa ideálne v prvej minúte Apgar skóre hodnoty 7-10. Pokiaľ má menej, musí ho vyšetriť pediater. Môže sa jednať o závažnejšiu poruchu popôrodnej adaptácie. Napríklad novorodenci, ktorí majú okolo piatich bodov, potrebujú často pomôcť s dýchaním. Ak nedosiahnu ani tri body, je potrebná okamžitá resuscitácia.

Mierne nízke skóre (najmä v 1 minúte) je bežné, najmä u detí:

  • po rizikovom tehotenstvec
  • po cisárskom reze
  • po komplikovanom pôrode
  • pri predčasnom pôrode

Päť minút po narodení sa test vykoná znova. Ak bolo skóre dieťaťa na začiatku nízke a nezlepšilo sa alebo existujú iné obavy, lekári a zdravotné sestry budú pokračovať v potrebnej lekárskej starostlivosti. Dieťa bude pozorne sledované.

Čo treba vedieť?

Tento test nebol navrhnutý na predpovedanie dlhodobého zdravia, správania, inteligencie, osobnosti dieťaťa. Bol navrhnutý tak, aby pomohol poskytovateľom zdravotnej starostlivosti zistiť celkový fyzický stav novorodenca, aby mohli rýchlo rozhodnúť, či dieťa potrebuje okamžitú lekársku starostlivosť.

 

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia