Pôrodné asistentky aj v domácom prostredí

Pôrodné asistentky aj v
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-02-07 14:29:39 |

Predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť hradenú z verejného zdravotného poistenia by po novom mohli poskytovať pôrodné asistentky v samostatnej praxi aj v domácom prostredí mamičiek.

Momentálne možnosť starať sa o mamy pred a po pôrode v domácom prostredí pôrodné asistentky nemajú. Legislatívne normy im v súčasnosti umožňujú odvádzať fyziologický pôrod v zdravotníckom zariadení ústavnej starostlivosti. Podľa europoslankyne Jany Žitňanskej (NOVA) sa však črtá  možnosť, že ich služby budú môcť využiť budúce mamy aj v domácom prostredí. „Tri roky som sa snažila presvedčiť ministerstvo zdravotníctva, aby umožnilo pôrodným asistentkám v samostatnej praxi pripravovať budúce mamičky v ich prirodzenom sociálnom prostredí na pôrod. Súčasťou návrhu bola aj starostlivosť o mamičku po príchode z pôrodnice. Veľmi si vážim postoj súčasného ministerstva a mám z neho úprimne veľkú radosť. Zdá sa, že môj návrh bol konečne vypočutý," povedala.


Tento pôrod do vody sa šíri internetom ako vírus


Ministerstvo v súčasnosti pripravuje návrh kompetencií pre pôrodné asistentky, v ktorom sú zohľadnené požiadavky praxe pre umožnenie výkonu pôrodnej asistencie v prirodzenom prostredí tehotnej ženy alebo šestonedieľky, priblížila jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. „V ďalšej fáze je však potrebná analýza možností, ako zabezpečiť výkon v praxi, aby sa zabezpečila kvalita, bezpečnosť aj dostupnosť," doplnila. Ministerstvo zdravotníctva podľa jej slov podporuje návrhy pre rozvoj služieb v domácom prostredí.

Zdravotnú starostlivosť pod názvom pôrodná asistencia uhrádza i jedna z troch zdravotných poisťovní na Slovensku. V rámci prenatálnej a postnatálnej starostlivosti má zazmluvnených 13 licencovaných pôrodných asistentiek v rôznych regiónoch Slovenska.

Prečítajte si tiež:

Čiary na dlani prezradia, či to bude chlapec alebo dievča

Stal sa pre vás sex skôr povinnosťou? Zmeňte to

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia