Ako čítať tehotenský ultrazvuk? Ľahko!

Ako čítať tehotenský ultrazvuk?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-31 13:30:21 |

Hneď, ako sa nastávajúce mamy prehupnú z prvého trimestra do druhého, nemôžu sa dočkať okamihu, kedy gynekológ prezradí pohlavia očakávaného bábätka.

Ak ste v poslednej dobe mali ultrazvuk, dostali ste snímku a chcete vedieť ako v nej „čítať“, poradíme vám. Ako sa orientovať v obrázkoch z 2D ultrazvuku?

1. Text a čísla v hornej časti ultrazvuku

Väčšina nemocníc a ultrazvukových centier využíva tento priestor iba na podrobnosti, ako je meno nastávajúcej mamy, referenčné číslo nemocnice alebo nastavenie ultrazvukového prístroja. Tieto informácie nemajú nič spoločné s tým, čo vidíte na ultrazvuku, čiže tieto informácie môžete v pokoji ignorovať.

2. Vždy začnite od vrchnej časti obrázku

Horná časť ultrazvuku je miestom, kde bola umiestnená ultrazvuková sonda. Inými slovami, obrázok, ktorý vidíte, ukazuje ako tkanivá vyzerajú skôr zo strany než zhora. Ak máte ultrazvuk svojej maternice, potom to, čo vidíte v hornej časti vášho ultrazvuku, bude obrys tkanív nad maternicou. Keď sa pozriete ďalej smerom dolu, uvidíte hlbšie tkanivá ako je výstelka maternice, vnútro maternice a zadná strana maternice.

3. Všímajte si rozdiely vo farbách

Väčšina ultrazvukových snímok je čiernobielej farby, ale aj tu môžete vidieť rozdiely v odtieňoch. Tie pochádzajú z rozdielov v hustote „materiálov“. Pevné tkanivá, kosti, sa na ultrazvuku objavujú ako biele miesta. Tkanivá, ktoré sú naplnené tekutinou, ako je plodová voda v maternici, sa objavujú ako tmavé miesta.

4. Spoznajte vášho drobca

Vaše dieťa na ultrazvuku bude „šedé“ alebo „belavé“ a bude umiestnené v plodovej vode (v tmavej oblasti). Podrobnosti, ktoré vidíte na obrázku, závisia od štádia tehotenstva. Napríklad po ôsmich týždňoch bude plod vyzerať ako gumový medvedík alebo fazuľka; po 12-tom týždni budete môcť identifikovať len hlavičku dieťatka, po 20-tom týždni budete môcť vidieť chrbticu, oči, nohy i srdiečko.

5. Dievčatko alebo chlapec?

Približne po 18-tom až 20-tom týždni budete mať ultrazvuk, na ktorom by malo byť vidieť pohlavie bábätka. Ak čakáte dievčatko, potom lekár na monitore označí tri čiarky vedľa seba, ktoré spolu utvoria tzv. kávové zrno. Medzi nožičkami sa skôr ukazuje písmeno B, ktoré tvoria pysky, priestor medzi genitáliami a plodovým obalom je voľný. Ak sa vám má narodiť chlapček, potom si v tomto priestore všimnete hrbolček či dokonca „chvostík", viditeľný býva tiež miešok. Napriek tomu sa na svoj odhad nespoliehajte stopercentne, veď je mnoho prípadov, kedy bolo pohlavie samotným ultrazvukom niekoľkokrát potvrdené a na pôrodnej sále napriek tomu zavládlo nečakané prekvapenie.

Prečítajte si tiež:

Pôrod s prekvapením! Nicole nechala všetko na prírodu

Pohlavie bábätka: Určite si ho sami

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: www.wikihow.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia