Exotika a tehotenstvo? Radšej nie! Lebo vírus Zika

Exotika a tehotenstvo? Radšej
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-07-13 00:30:52 |

Čas dovoleniek je tu a aj keď ste v očakávaní, plánujete exotiku? Tešíte sa? Nechceme vám prekaziť radosť, ale radšej by ste mali ostať verná krásam Slovenska.

Vírus Zika sa skloňuje v súvislosti s tisíckami detí narodených s nedovyvinutým mozgom a práve v exotických krajinách. Nákaza vírusom Zika sa dá ľahko zameniť s obyčajnou chrípkou a spravidla asi po siedmich dňoch sama odznie. Vo svojej podstate nie je pre deti ani dospelých nebezpečná, no ak sa s vírusom stretne tehotná žena, je tu obrovské riziko poškodenia plodu.

Vírus Zika

Prvýkrát bol identifikovaný v roku 1947 a meno dostal po dažďovom pralese v Ugande. Prvým nositeľom tohto vírusu bola opica a prvý človek sa ním nakazil v roku 1954 v Nigérii. Odtiaľ sa vírus postupne šíril ďalej. Infikovanie týmto zákerným vírusom sa môže prejaviť ako ochorenie podobné chrípke, ale tiež môže infekcia prebiehať úplne bezpríznakovo. Vírus Zika prenášajú komáre druhu Aedes aegypti, ktoré sa našťastie v našich zemepisných podmienkach nevyskytujú. Ak je žena uštipnutá infikovaným komárom a nakazí sa, Zika môže prejsť do placenty a postihnúť tak plod. Na plode spôsobuje mikrocefaliu, teda zakrpatenie alebo nedovyvíjanie mozgu.

Ak ste tehotná, je bezpečnejšie necestovať do rizikových oblastí a ak chcete otehotnieť, odporúča sa s tým počkať aspoň mesiac po prílete. Inkubačná doba vírusu Zika je asi sedem dní. No ak sa do rizikových oblastí chystáte až po pôrode alebo neplánujete otehotnieť, nie je dôvod sa nákazy obávať.

A prevencia? Odporúčania sú podobné tým, ktoré platia v našich zemepisných šírkach pre stretnutie sa s kliešťami a v exotických krajinách pre prevenciu ochorení maláriou, prípadne horúčkou dengue - používať repelent, nevstupovať do stojatých vôd a obliekať si dlhé nohavice a rukávy.

Prečítajte si tež:

Čakáte bábätko? Exotiku si radšej odpustite

Zistite, kedy treba sexovať, ak chcete otehotnieť


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: hopkinsmedicine.org, paho.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia