Kozičky, ovečky a zápal mozgu: Pozor na nepasterizované produkty

Kozičky, ovečky a zápal
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-06-28 18:30:00 |

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je hospitalizovaných 17 pacientov s potvrdenou kliešťovou encefalitídou. V trenčianskej nemocnici ich je osem. No nenakazili sa po uhryznutí kliešťom.

"Pozri, mami, tie kozliatka sú zlaté, ako papajú mliečko od mamičky kozy!" "Áno, dcérka, kozie a ovčie mlieko priamo zo salaša je veľmi zdravé, hneď si ho kúpime." Isteže, voľakedy bolo veľmi zdravé, lenže dnes rozširujú kliešte medzi ovcami a kozami nebezpečné ochorenie. Infikovaný kliešť sa prisaje na zviera a nákaza prejde do mlieka. Kliešte sa pod vplyvom klimatických zmien sťahujú aj do severnejších oblastí Slovenska, ako je napríklad Horehronie. Tam nájdeme romantické salaše s ovečkami a kozičkami a odtiaľ pochádza aj väčšina pacientov trpiacich na následky kliešťovej encefalitídy. Zdrojom ochorenia sú totiž salašnícke výrobky z nepasterizovaného ovčieho a kozieho mlieka.

Okrem pacientov na banskobystrickom infekčnom oddelení leží na II. klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny Rooseveltovej nemocnice aj pacient vo vážnom stave. Už teraz je viac hospitalizovaných než po minulé roky dokopy. Kliešťová encefalitída je závažné vírusové ochorenie, ľudovo známe ako zápal mozgu. V prvej fáze po nakazení, asi dva týždne po konzumácii nepasterizovaného mlieka alebo syra má pacient bolesti hlavy, zvýšenú teplotu a príznaky podobné chrípke. Po prechodnom zlepšení sa asi po týždni opäť zjavia silné bolesti hlavy, vysoké horúčky a neurologické príznaky ako citlivosť na svetlo či zoslabnutie rúk a nôh.

Milovníci "natur" produktov, ktorí sa salašníckych špecialít nechcú vzdať, majú možnosť sa chrániť pred nákazou kliešťovou encefalitídou dostupným očkovaním. Ak ho však neabsolvujú, pri zistení príznakov kliešťovej encefalitídy by mali ihneď vyhľadať všeobecného lekára, pri závažnejších prejavoch pohotovosť, prípadne urgentný príjem. Okrem kliešťovej encefalitídy im totiž hrozí aj nákaza lymskou boreliózou prenášanou tiež kliešťom a ťažko určiť, ktoré ochorenie je nebezpečnejšie. Najlepšia metóda, samozrejme, je obom sa vyhnúť.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: TASR, NCZI

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia