Deti by mali byť súčasťou vianočných príprav

Deti by mali byť
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-12-23 00:36:23 |

Nesnažte sa pripraviť dokonalé Vianoce tým, že všetko si urobíte sama a deti budú mať v spomienkach na vianočné obdobie neustále okrikovanie, aby nezavadzali.

Začleniť deti do príprav je podstatné, vďaka tomu prežívajú Vianoce intenzívnejšie a cítia sa svojim spôsobom dôležité. Aj keď s utieraním prachu či veľkým upratovaním vám drobci nepomôžu, na ozdobovaní stromčeka, slávnostnom prestieraní alebo výrobe či rozmiestňovaní vianočných dekorácií sa zúčastňovať môžu. Dokonca môžete nejaké aj spoločne pripraviť, o to viac sa im bude určite výzdoba príbytku páčiť. Práve na takéto drobnosti je dnešný deň ako stvorený. Odvšadiaľ už dýcha vianočný atmosféra, no ratolesti musia vydržať ešte jednu noc, aby sa dočkali dňa, kedy si nájdu pod stromčekom darčeky. Myslite na to, že ak sa v detstve naučia v predvianočnom čase pomáhať vám a zapojíte ich do viacerých činností, zostane im to aj neskôr.

K žiadnej aktivite však deti nenúťte. Nechajte ich pomáhať iba pri tom, o čo prejavia záujem, aby ste v nich nevybudovali nechuť k určitej činnosti.  

Odborníci radia, aby ste sa ako rodina naučili tráviť predvianočné a vianočné dni každoročne podobným spôsobom a vytvorili si niekoľko rituálov, ktoré k tomuto obdobiu budú prirodzene patriť. Deti môžu napríklad vždy pred Vianocami prebrať svoje hračky a tie, s ktorými sa už nehrávajú, odnesiete spolu na charitu alebo do detského domova. Kedy inokedy ich prinútite dobrovoľne sa vzdať hračiek, ak nie teraz, keď je potrebné uvoľniť miesto pre iné?  Okrem toho, naučia sa tak deliť o svoje veci s tými, ktorí toľko šťastia nemali.

Mnohé rodiny s deťmi zvyknú v týchto dňoch navštevovať útulky a pomôcť jedlom alebo vyvenčením opusteným zvieratkám. Aj toto je jedna z činností, ktorá v ratolestiach rozvíja empatiu a ďalšie ušľachtilé vlastnosti.

Štedrý deň by mal patriť od začiatku do konca rodine a je na dospelých, aby udržali príjemnú atmosféru bez hádok a kriku. Ak potrebujete dokúpiť ešte napríklad čerstvý chlieb, urobte tak skoro ráno a deň už naozaj venujte deťom.

Ideálne je vymyslieť taký program, aby mamina mohla pripraviť v pokoji aspoň základ štedrej večere a deti strávili príjemný čas s ockom alebo starými rodičmi. Určite im padne vhod vychádzka do lesíka alebo k vode. Ak sa chcú ratolesti na príprave večere podieľať, nemali by ste im v tom brániť. Tí menší môžu vyleštiť slávnostné príbory, rozdať servítky, poutierať fiktívny prach zo stoličiek a tí starší už dokážu pomáhať napríklad pri šúpaní zemiakov, obaľovaní ryby, umývaní riadov alebo ich nakladaní a vykladaní z umývačky.

Vianoce sú tiež ideálnym časom na spoločné čítanie si kníh, spoločenské hry, rozprávanie sa o vianočných tradíciách, ale aj na klasické rozprávky, ktoré ponúkajú televízne stanice. Najdôležitejšie je odhodiť stres a aspoň tento jeden jediný deň v roku úplne spomaliť.

Ak sa nechystáte na lyžovačku alebo na iný výlet, voľné dni zostávajúce do Silvestra využite tiež na intenzívnejší rodinný život. Spoločné prechádzky, návšteva kina, výstavy alebo divadla sú tými aktivitami, ktoré sa do tohto obdobia hodia.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia