Doprajte si s deťmi saunu

Doprajte si s deťmi
Ilustračné foto
2013-12-27 00:01:30 |

Chceli by ste si zimné mesiace spríjemniť saunou, no neviete, či je to pre vaše deti bezpečné? Stačí dodržiavať základné pravidlá a môžete si užiť wellness bez obáv.

Názory na vhodný vek, odkedy môžu deti navštevovať wellness centrá, sa rôznia. Väčšinou vychádzajú z odporúčaní výrobcov sáun a jednotní v tejto otázke nie sú ani lekári. Tí vychádzajú z faktu, že deti až do puberty nedokážu regulovať teplotu tela potením tak efektívne ako dospelí. Do veku 12 rokov sú zraniteľnejšie voči účinkom tepla v saunách. Vo všeobecnosti však platí, že všetko treba robiť s mierou. Fíni, ktorí sú známi posadnutosťou saunami, dokonca brávajú na pár minút do sauny aj kojencov. Ale to sú Fíni. Lekári väčšinou neodporúčajú saunu deťom do šesť rokov. Najmä tí najmenší totiž nedokážu vyjadriť svoje potreby.
 
Ako reagujú deti na saunu?
Pobyt dieťaťa v saune by nemal prekročiť 15 minút. Istá štúdia publikovaná ešte v roku 2001 v časopise The American Journal of Medicine dokonca odporúča len 10 minút. Výskumníci vtedy sledovali účinky 70 stupňovej sauny na 81 deťoch vo veku 2 až 15 rokov. Všetky deti znášali celý pobyt v saune dobre, pričom staršie sa adaptovali na teplo lepšie ako mladšie. Zaujímavé je, že kým u všetkých detí sa v saune krvný tlak držal v norme, hneď po saunovaní sa ich krvný tlak znížil, v dôsledku čoho dve zo sledovaných detí odpadli.
 
Do sauny choďte len vtedy, keď sa cítite byť zdraví. Dokonca aj pri obyčajnej nádche si radšej dajte namiesto sauny iba teplý čaj. Pri saunovaní dbajte na pitný režim a potom doprajte telu čas, aby sa ochladilo postupne. A nezabúdajte na to, že celý zmysel sauny je v tom, aby ste sa cítili príjemne.


Foto: profimedia
Zdroj: the-infrared-sauna-effect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia