Staňte sa lepším otcom

Staňte sa lepším otcom2013-11-26 00:01:00 |

Myslíte si, že váš muž je pri výchove detí úplne nemožný? Nebojte sa, nevydali ste zle, len sa na problém každý pozeráte z iného uhla.

1. Pozrite sa na to jeho očami

Priznajme si, nech muž urobí čokoľvek, vždy máme pocit, že by to mohlo byť omnoho lepšie. Väčšina z nich preto dopadá pri našom hodnotení ich podielu na výchove a domácnosti žalostne. Na druhej strane, niet sa čomu čudovať - skúsenosti hovoria, že mužské polovičky majú sklon vnímať svoj prínos do domácnosti podľa vzoru svojich otcov, alebo napodobňujú kamarátov či spolupracovníkov. V ich očiach sa na chode rodiny podieľajú dostatočne, keďže to tak robia aj ostatní.

2. Znížte očakávania

Muži a ženy majú rozdielne štandardy. Prispôsobenie sa úrovni toho druhého neznamená, že deti  budú nosiť každý deň tie isté šaty. Skúste tiež pripustiť, že existuje viac spôsobov ako meniť plienky, hrať sa, učiť a zabávať deti. Ten váš spôsob nie je jediný správny.

3. Vnímajte mužov ako partnerov, nie ako pomocníkov

Ak muža požiadate o pomoc pri deťoch, vzbudzujete v ňom presvedčenie, že nenesie za ne a ich výchovu priamu zodpovednosť . Nečudujte sa, ak vám potom pri problémoch týkajúcich sa detí vyčíta, že za to môžete vy. Omnoho lepšie je rozdeliť si úlohy spojené s výchovou, za ktoré bude priamo zodpovedať otecko.

4. Partnera oceňte

Muži neradi robia veci, pri ktorých sa cítia nekompetentní. Zároveň si väčšina z nich potrpí na komplimenty. Nešetrite chválou, akú skvelú prácu váš manžel či partner odviedol, keď deti okúpe, prebalí, pripraví im jedlo, prípadne umyje riad alebo okno. Požiadajte ho, aby to zopakoval. A to aj vtedy, ak je isté, že sama by ste to zvládli oveľa lepšie.

5. Nesnažte sa byť nenahraditeľná

Vy síce viete omnoho lepšie ako utíšiť detský plač alebo ako drobca obliecť na vychádzku, ale nechajte partnera, nech to urobí sám. Muži a ženy majú rôzne spôsoby riešenia tých istých úloh. Oteckovia potrebujú získať istotu, ktorá prichádza len s praxou. Ak vždy priskočíte a urobíte veci za neho, nikdy sa to nezmení.

6. Uvedomte si, že sama na to nestačíte

Dajte partnerovi vedieť, že máte svoje limity. Ak mu jasne vysvetlíte, že skrátka nemôžete robiť všetko, vzbudí to v ňom nutkanie spolupodieľať sa na chode domácnosti aj na výchove ratolestí.

 

7. Prerozdeľte prácu

V mnohých rodinách páry starostlivosti o deti pripisujú menšiu váhu ako iným domácim prácam. Z času na čas si preto vymeňte úlohy - nechajte partnera, aby navaril, kým vy sa budete blázniť s deťmi. Tento spôsob deľby práce dokáže zmeniť chápanie toho, čo obaja prinášate do domácnosti.

 


Foto: photl.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia