Sedem najčastejších rodičovských chýb

Rodičovské chyby
Rodičovské chyby
Zdroj: photl.com
2013-10-22 13:42:03 |

Rodičia sa pri výchove väčšinou spoliehajú na svoje inštinkty. Nie vždy ste schopní inštinktívne vycítiť čo je vhodné v danej situácii. Každý z vás z času na čas robí chyby.

Neriešenie problémov

Mnohí rodičia si myslia, že niektoré problémy sa nedajú riešiť alebo sa ich jednoducho naučia akceptovať. Potom sú celé týždne frustrovaní kvôli celkom obyčajným záležitostiam.

Nech vám to dá akúkoľvek prácu, všetky rodičovské problémy sa snažte vyriešiť. Na výchovu žiadneho dieťaťa neexistuje návod. Pomôcť vám môžu knihy, webové stránky a odborníci.

TIP: Zistite, ktorý typ rodiča ste a staňte sa lepším partnerom pre vaše dieťa.

 

Preceňovanie alebo podceňovanie problémov

Predtým, ako začnete riešiť problém, zamyslite sa nad tým, čo je a čo nie je problém. Ak dospejete k názoru, že ide o problém, zvážte, aký je veľký.

Čo myslíte? Je to veľký problém, ak:

  • Váš predškolák má občas záchvaty hnevu?
  • 5 alebo 6 ročné dieťa sa stále hrá len na doktora?
  • Vaše 10-ročné dieťa trávi viac času s kamarátmi a snaží sa byť nezávislé?

Odpoveď na všetky tri situácie je nie. Sú bežné a dajú sa očakávať. Na druhej strane, problémom určite je, ak vaše dieťa klame, podvádza alebo kradne.

 

Nereálne požiadavky na deti

Ak máte nereálne očakávania v súvislosti s tým, čo by vaše dieťa malo alebo nemalo v danom veku vedieť, sami si problémy vyrábate. Nečakajte, že vaše 2 a pol ročné dieťa bude mať záujem o jazdu na koni. Nič sa nedeje, ak sa vaše 5 ročné dieťa občas v spánku pociká. Vaše požiadavky musia byť v súlade so schopnosťami dieťaťa v danom veku.

 

Nedôsledný prístup k výchove

Najhoršie, čo môžete urobiť je, ak máte nedôsledný prístup k výchove. Niekedy ste príliš striktní, inokedy istú vec dieťaťu dovolíte. Dieťa potom nevie, čo sa od neho očakáva a ako sa má správať.

 

Nestanovenie pravidiel a hraníc

Možno si myslíte, že dieťaťu dáte viac lásky, ak mu dovolíte všetko, čo chce. Nie je to tak. Obzvlášť malé deti potrebujú stanoviť hranice. Stanovenie pravidiel a limitov a harmogramu dňa im pomáha rozpoznať čo sa môže a čo nie.

VIDEO: Odborníčka radí: "Nastavte deťom hranice včas a správne!"

 

Jedna po zadku

Bitím alebo hádkami dávate deťom negatívny príklad, že bojovať silou je správne. Naučte sa efektívnejšie techniky, ako napríklad „time out“ (posaďte dieťa na stoličku hanby)  či vyvodenie logického dôsledku (ak neprestaneš hádzať piesok do detí, pôjdeme domov).

 

Používanie nefungujúcich výchovných techník

Ak opakovane uplatňujete výchovné metódy, ktoré vám nefungujú, je to podobné, ako keď neriešite problémy. Myslíte si, že ak vaše dieťa nechce spať a necháte ho vyplakať, je to efektívna technika. Ak to ale budete robiť každý deň na riešenie toho istého problému, mali by ste si uvedomiť, že táto metóda efektívna nie je, a skúsiť niečo iné.

Odporúčame: Naučte sa správne rodičovské metódy a uvidíte zlepšenie.


Foto: photl.com
Zdroj: www.pediatrics.about.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia