K úmrtiu bábätiek možno prispeli antiseptické obrúsky

K úmrtiu bábätiek možno
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-07-02 00:01:57 |

Britskí odborníci varujú, že antiseptické obrúsky môžu spôsobiť novonarodeným bábätkám, najmä tým, ktoré prišli na svet predčasne, vážne zdravotné problémy, aj smrť.

Na možné nebezpečenstvo spojené s antiseptikami upozorňujú experti z regulačnej agentúry na lieky a zdravotníckej výrobky vo Veľkej Británii (MHRA), ktorá spadá pod tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Vyzývajú preto lekárov, aby boli pri používaní antiseptík pri novorodencoch obzvlášť opatrní.

Urobili tak na základe niekoľkých hlásení o prípadoch chemického poleptania bábätiek po použití antiseptika. Týka sa to najmä predčasne narodených detí, ktoré utrpeli popáleniny po použití chlórhexidínu, ktorý sa podľa koncentrácie využíva ako antiseptikum aj ako dezinfekcia na kožu, chirurgickú dezinfekciu rúk ale aj k dezinfekcii medicínskych prostriedkov a sanitárnych zariadení. Objavili sa u nich aj ďalšie vážne nežiaduce účinky.

Predčasne narodené bábätká sa nevedia agresívnej chémii brániť

Podľa odhadov vo Veľkej Británii sa vyskytli vedľajšie účinky po vyčistení katétra použitého na dialýzu novorodenca antiseptikom, u 28 predčasne narodených detí. Prejavili sa najmä zápalom kože, nazývaným erytém, ako aj ďalšími vážnymi problémami s kožou. MHRA dostala tiež 13 hlásení o vážnych nežiaducich účinkoch u novorodencov, ktorí boli liečení prípravkami s obsahom chlórhexidínu medzi rokmi 2004 a 2013. Odborníci pri štúdiu lekárskej literatúry od roku 1992 do súčasnosti identifikovali aj 16 ďalších prípadov spojených s problémami po použití antiseptík. Naznačujú dokonca, že použitie antiseptík, aj vo forme vlhčených obrúskov, prispelo k úmrtiu niekoľkých predčasne narodených detí.

K poleptaniam pri liečbe spojenej s používaním antiseptík došlo podľa odborníkov z MHRA u bábätiek, ktoré sa narodili pred 32. týždňom tehotenstva. Ako prevenciu navrhujú aktualizáciu bezpečnosti liečiv, vydanie novej regulácie na množstvo chemických látok obsiahnutých v liečivách a ďalších prostriedkoch, ako aj permanentné sledovanie bábätiek po použití antiseptík pri ich liečbe. U predčasne narodených bábätiek odporúčajú nepoužívať antiseptické obrúsky. Otázkou bezpečnosti antiseptík by sa mali podľa vyhlásenia MHRA zaoberať v dohľadnom čase všetci európski ministri zdravotníctva.

Odborníci nemajú jednoznačné stanovisko

„Používanie chlórhexidínu v nemocniciach má kľúčovú úlohu v prevencii infekcií u predčasne narodených detí, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtia na novorodeneckých oddeleniach. Antiseptiká sa bezpečne používajú niekoľko tisíckrát ročne,“ upokojuje situáciu June Raine, riaditeľ divízie pre kontrolu riadenia rizík liekov MHRA. Ako pripomína, objavil sa len malý počet správ o vážnych nežiaducich účinkoch vrátane štyroch podozrivých úmrtí u predčasne narodených detí, pričom u dvoch z nich bola hlavným dôvodom extrémna nezrelosť. Napriek tomu experti dali zdravotníkom pokyn, aby pri predčasne narodených deťoch boli s používaním antiseptík obzvlášť opatrní a používali ich v čo najmenšom množstve, ktoré je potrebné.

„Pravdepodobne je to neškodné, no ak je tu čo i len najmenšie podozrenie, treba to preskúmať. Ani jediné dieťa by nemalo prísť pre takéto niečo k ujme na zdraví alebo o život,“ vyhlásil Martin Ward-Platt, hovorca Royal College of Paediatrics and Child Health v Londýne, kde sa postragraduálne vzdelávajú pediatri.


Foto: wikimedia commons
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia