Vývoj bábätka - štvrtý mesiac

Vývoj bábätka - štvrtý
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.om
2014-02-27 00:01:35 |

Vedci sa domnievajú, že bábätko v štvrtom mesiaci chápe všetky základné zvuky, ktoré tvoria jeho rodný jazyk. Mení sa mu aj farba očí.

Ako bábätko rastie

V štvrtom mesiaci, kedy má váš drobček za sebou už prvý štvrťrok života, priberie v priemere do 800 gramov a podrastie asi o tri centimetre. Chlapci sú obvykle ťažší, takže ich váha sa nachádza niekde medzi 5 a 7,8 kilogramu, u dievčatiek je to o niečo menej, váha je medzi 4,8 až 7,5 kila. Mnohé deti už v tomto mesiaci zdvojnásobia svoju váhu oproti pôrodnej hmotnosti. Ak to tak nie je, nezúfajte, bábätko má čas do pol roka.

Pravdepodobne ste si všimli, že bábätko sa čím ďalej tým viac zaujíma o život okolo a nepotrebuje jesť tak často. Kým donedávna si pýtalo mliečko každé dve až tri hodiny, postupne mu budú stačiť aj štyri kŕmenia denne.

Ak si všimnete, že drobček je mrzutejší, skúste mu ďasienka. Môže to byť následok rastu prvých zúbkov. Aj keď ešte nič neucítite, dá vám to najavo nadmerným slintaním, hryzením do všetkého a stolica bude o niečo redšia.

TIP: Ako porozumieť malému dieťaťu aj napriek tomu, že ešte nerozpráva.
 

Čo všetko dokáže

V období od štvrtého do šiesteho mesiaca začína bábätko postupne džavovať. Už v 13. týždni sa mu môžu podariť prvé slovíčka, tie však ešte s ničím nespája, sú náhodné. Rozprávajte mu vždy, keď môžete. Podporte pokusy dieťatka tzv. zrkadlením alebo napodobňovaním jeho výrazov a zvukov. Ak vydá nejaký zvuk, vydajte ho tiež. Povedzte „ba“ a bude sa snažiť povedať vám to späť.

Reagovanie na jeho zvuky, ktorými s vami komunikuje, mu pomôže naučiť sa význam jazyka a lepšie pochopiť vzťah príčiny a následku. Je to výborné pre jeho sebauvedomovanie si. Na dieťa hovorte pomaly a pokojne, tón a zafarbenie hlasu majú naň veľký vplyv. Komentujte všetko čo robíte, vytvára si tak slovnú zásobu. Spievajte mu, hovorte básničky, pesničky a meňte pri tom intenzitu hlasu. Doprajte bábätku zvukové hračky.

Drobček by už nemal mať problém s pretáčaním sa z chrbátika na bok, niektoré bábätká sa pretočia už aj na bruško. Aj keď hlavičku už drží pevne, nenechávajte ho sedieť ani s podopretým chrbátikom. Ešte stále je veľmi krehký a môžete si všimnúť, že telíčko je prirodzene predklonené. V polohe na brušku už má istotu, začína sa opierať o dlane a obzerať sa po svete otáčajúc hlavičkou. Bábätko sa rado hrá s rukami a nohami.

Nebráňte dieťatku skúmať hračky vkladaním do úst. Nie je to žiadny zlozvyk, ale v tejto fáze má jazyk citlivejší ako zakončenia na prstoch a toto je jeho spôsob ako ich môže najlepšie vnímať. Udržujte hračky čisté. Dajte si pozor, aby neboli v jeho dosahu žiadne malé predmety, ktoré by mohlo vdýchnuť. Všetko, čo sa vojde do rolky od toaletného papiera, je príliš malé na to, aby sa váš štvormesačný poklad s tým hral.

Venujte bábätku čas a precvičujte aj pršteky na rukách tým, že mu budete podávať  hračky z rôznych materiálov a s rôznym povrchom. Keďže teraz všetko rado chytá a ťahá, pravdepodobne budete musieť zložiť všetky šperky a vlasy starostlivo viazať do chvosta.

Možno si zrazu uvedomíte, že kým doteraz, keď bábätko nespalo, dožadovalo sa vašej prítomnosti každú minútu, teraz si len tak leží s otvorenými očami a sleduje okolie. Postupne by malo potrebovať vašej pozornosti menej, lebo sa sústreďuje na skúmanie vecí okolo seba. Neprečítate si ešte asi v pokoji celý časopis, ale nadpisy by ste už stihnúť mohli. Nenechávajte dieťatko na dlhší čas osamote v spálni alebo inej izbe ako ste vy, ale radšej si ho dajte do šatky alebo lehátka, aby vás mohlo pozorovať pri bežných činnostiach v domácnosti.

Aj napriek tomu, že najobľúbenejšou formou komunikácie dieťatka je stále plač, v štvrtom mesiaci sa začína rozvíjať aj jeho zmysel pre humor. Skúste si schovať hlavu pod paplón alebo za noviny a o chvíľu sa mu ukázať, uvidíte, ako ho rozosmejete. Úsmev bábätka podporujte najviac ako to ide, robte grimasy, smejte sa a udržujte jeho aj seba v dobrej nálade.

Bábätko čo najčastejšie hladkajte, bozkávajte a objímajte. Nejde o žiadne rozmaznávanie, ale o dávanie lásky. Po kúpeli mu doprajte masáž celého telíčka, je to nielen príjemné, zároveň tým regulujete jeho dýchanie a podporujete trávenie.

Začnite s vytváraním rutiny

Už je tu obdobie, kedy môžete začať so zavádzaním spánkovej rutiny. Skúste si každý večer čas nájsť na kúpeľ a prelistovanie nejakého leporela či inej knižky. Predspánkové aktivity by sa mali opakovať. Dobrým tipom je bábätko nakŕmiť, vykúpať, obliecť pyžamko, prelistovať obrázkovú knihu či prečítať rozprávku na dobrú noc, zaspievať uspávanku a potom ho položiť  do postieľky. Ak nechcete, aby bolo na vás až príliš upnuté, striedajte sa pri ukladaní na spánok s partnerom.  Až si raz budete chcieť večer vyjsť s kamarátkami, oceníte to.

TIP: Nedarí sa vám uspať dieťa? Stiahnite si sprievodcu zadarmo, ktorý vám pomôže.

 

V tomto veku deti obvykle dokážu prespať bez prestávky aj sedem až osem hodín. Z 24 hodín spánok zaberá bábätku v štvrtom mesiaci 14 až 16 hodín denne . Niektoré detičky si však budú vyžadovať nočné kŕmenie omnoho dlhšie.

Skúste plávanie

 Jednou z aktivít, veľmi vhodnou pre bábätká v tomto období, je plávanie.  Okrem posilňovania imunity mu tým pomôžete rozvíjať  psychomotoriku. Pobyt v bazéne s inými deťmi  je výborný aj pre  postupnú socializáciu. Bábätkovské plávanie dokonca podporuje aj tráviaci  systém. Cieľom nie je naučiť drobčeka plávať, tak nečakajte, že o pár mesiacov si bok po boku zaplávate počas letnej dovolenky. 

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: webmd.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia