Neustále sa POROVNÁVATE s inými matkami? Skončite s tým!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2024-03-11 15:00:00 |

Patríte k matkám, ktoré sa neustále porovnávajú s ostatnými matkami? Porovnávate dekorácie v detskej izbe, známky detí, kvalitu varenia, dovolenky aj napečené koláče na Vianoce? Porovnávanie berie radosť a kradne zmysel každodenným činnostiam, ktoré tvoria náš deň. Ako sa prestať porovnávať?

Bývalá prvá dáma Michelle Obama v jednej diskusii  v Bielom dome vyhlásila: "Môžete mať všetko, čo chcete. Ale nemôžete to mať naraz." Sama priznala, že v období, keď bol jej manžel prezidentom, a ona ho sprevádzala, išli spoločné rodinné aktivity, jej vlastné pracovné ciele a ďalšie veci úplne bokom. A bolo to tak pre ňu v poriadku. V každom období sa môže žena zamerať len na niekoľko vecí a pri ostatných zľaviť z očakávaní a nárokov. V období, keď máme malé dieťa preto nevyhnutne mnohé z nás odložia prácu, v období, keď sa vraciame do zamestnania zas vypekanie a veľké upratovanie. 

Prečo sa v skutočnosti porovnávame?

Porovnávanie máme my ženy v krvi. Nakoniec, v minulosti platilo, že lepšie sa vydala žena z bohatšej rodiny, mladšia, krajšia alebo usilovnejšia. Hoci dnes už nemusíme vydaj obhajovať dlhším vrkočom a lepšie upečeným chlebom, niekde vnútri zostávame neisté.

Čo keď to, čo máme, nebude stačiť? Skôr ako sa začnete porovnávať so sestrou, kamarátkou či kolegyňou, uvedomte si, čo presne by sa vo vašom živote zlepšilo, keby ste mali niečo z toho, čo majú ony. Boli by ste vtedy skutočne spokojnejšia? Alebo by ste čoskoro našli ďalšiu vec, ktorú na sebe potrebujete zmeniť? Ak je pravda to druhé, je čas priznať si, že možno máte pocit menejcennosti. 

Ako nás porovnávali mamy a čo nám z toho zostalo?

Kým dnes vyrastajú deti v objatí prijatia a frázy: každé dieťa je iné, v 80. a 90. rokoch to tak rozhodne nebolo. Na to si spomínajú aj mnohé dnešné mamičky. 

"Mňa mama rada porovnávala s kamarátkou, ktorá bývala oproti. Jej otec pracoval na smeny, mama robila čašníčku, a tak musela kamoška od prvej triedy na základke umývať riad, vysávať, skladať oblečenie a od piatej triedy prakticky viedla domácnosť a starala sa o súrodencov.

Moja mama si každé poobedie sadla v kuchyni a nadávala, prečo je u nás stále neporiadok, prečo nám musí všetko hovoriť a kedy už budem ako to šikovné dievča oproti? Dodnes, keď má ku mne prísť na návštevu, mám z toho skrytú hrôzu. Len čakám, kedy otvorí šuflík a povie, že Nikolka má lepšie zoradené koreničky." hovorí mamička Daniela.

Porovnávanie v rannom detstve je jedna z tráum, ktorých sa zbavujeme najťažšie. Informácie máme vryté doslova pod kožou, pretože kritické myslenie ešte nie je rozvinuté a dieťa berie každú správu o sebe ako fakt. Ak dieťa denne počúva, že nepomáha, vyrastie z neho veľmi ľahko žena, ktorá si v úlohe organizátora svojej domácnosti aj života neverí. 

Kritika vzhľadu či duševných schopností narúša našu integritu

Váha, pleť, vlasy, výška či odstávajúce uši - mladé dievčatá sú počas detstva a dospievania neustále pod tlakom obrovského porovnávania.

"Som z rodiny, kde sú samé dievčatá, mám veľa sesterníc a tri sestry. Môj otec nemal problém ma pred celou rodinou na spoločnej oslave kritizovať a porovnávať so sesternicami, pretože boli vyššie a štíhlejšie. Raz mi doniesol ako darček knihu o chudnutí. Pritom som mala 15 rokov a nijak zle som nevyzerala.

Celé dospievanie som bola kvôli svojej postave nešťastná. Vyliečilo sa to až v dospelosti, keď som mala vlastné deti, a uvedomila som si, že nebolo normálne ani v poriadku, že vzhľad mladého dievčaťa riešil strarší chlap, naviac otec."

Dôsledky zosmiešňovania, kritiky či len neocenenia sú obrovské. Dievčatá už v ranom veku podliehajú naháňaniu ideálov zo sociálnych sietí, v dospelosti nie sú schopné vnímať sa zdravo a so sebaúctou. Zbavovať sa následkov porovnávania trvá roky. 

Venujte pozornosť svojim dobrým vlastnostiam

Najjednoduchší spôsob, ako sa prestať porovnávať, je presunúť pozornosť zo svojich slabších stránok k tým silnejším. Chváľte sa za veci, ktoré považujete za samozrejmé a začnite si ich vážiť. Namiesto neustáleho "opravovania" slabších stránok posilňujte tie silné.

Ak viete vymyslieť skvelý program pre deti, venujte čas spoločnej zábave a prestaňte si vyčítať, že po večeroch nemakáte vo fitku alebo neštrikujete. Ak výborne varíte, dávate svojej rodine teplo domova a skvelý vzor do budúcnosti. Nepotrebujete to ešte aj dokonale dokumentovať na sociálnych sieťach ako kamarátka. 

Čím viac času budete venovať tomu, čo viete a užívať si to, tým viac energie a spokojnosti si užijete. Vždy sa pýtajte, či sa vám oplatí naháňať za štíhlejšou postavou a upratanejšou kuchyňou, namiesto toho, aby ste sa tešili z vlastných kvalít. 


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia