Ako prežiť prvé VIANOCE po rozvode? Na TOTO určite nezabudnite

Ako prežiť prvé VIANOCE
Zdroj: thinkstock.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-12-07 15:00:00 |

Hoci sa Vianoce prezentujú ako sviatky lásky, porozumenia a predovšetkým rodinnej pohody, každá tretia slovenská domácnosť ich také nemá. A možno je tých domácnosti oveľa viac, len o nich neviete.

Ak máte za sebou ťažký rok ukončený rozvodom, nebudú takéto sviatky ľahké pre vás a ani pre deti. Ťažko si na Vianoce pripomínať, že tieto sviatky nie sú o darčekoch, ak človek nevidí pred sebou pozitíva a rodinnú pohodu. Ako zvládnuť prvé, druhé a možno viacero ďalších sviatkov po rozvode?

 

Buďte vnímaví na to, čo potrebujete

Zabudnite na rady v duchu “obklopte sa blízkymi” či “doprajte si samotu”. Počúvajte nielen deti, príbuzných, bývalého manžela, ale predovšetkým samé seba. Čo vlastne potrebujete? Čo je pre vás v týchto dňoch naozaj dôležité?

Možno cítite, že potrebujete zachovať tradície a všetko tak, ako ste zvykli v minulosti. Možno naopak potrebujete urobiť ráznu čiaru a dopriať si Vianoce mimo domova či so širšou rodinou. Niektorí dokonca vnímajú, že prvé sviatky nepotrebujú sláviť vôbec, alebo Vianoce obmedzia na stromček a večeru, a zvyšok sviatkov ani neslávia. Akokoľvek sa rozhodnete, je to v poriadku.

Doprajte si počas adventných víkendov program, ktorí vás naladí na sviatky

Pokiaľ sa zničíte pri upratovaní, alebo budete do Vianoc len piecť a triediť oblečenie, možno budete sláviť Vianoce s čistou hlavou, ale zrejme nie ideálne naladená. Čo by vás skutočne potešilo, keby ste si mohli v rámci programu vybrať niečo z vianočných zvykov?

Vianočné trhy s kamarátkami, celý deň v nákupnom centre, kde by ste si okrem nových šiat užili vianočnú výzdobu a kávu so sestrou, vyrábanie adventných vencov alebo výlet do zimnej prírody? Nebojte sa nechať poriadok poriadkom, a vyraziť niekam, kam vás to už dlho ťahá.

Takýto krok urobila po rozvode aj dvojnásobná mamička Linda.

“Prvé Vianoce po rozvode som prežívala veľmi ťažko. Exmanžel sa práve balil, deti sa na to pozerali a ja som absolútne nemala chuť stavať stromček a tešiť sa zo života. Preto som na jeden deň zbalila kamošku, jej aj svoje deti a vyrazili sme do vianočného Krakova.

Užili sme si vyštípané líca, nádherné mesto, nakúpili maličkosti a deti si na trhoch vybrali nové ozdoby na stromček. Na Vianoce som sa nakoniec veľmi tešila. Ten jeden deň mi po mesiacoch trápenia dokonale prečistil hlavu a konečne som sa nadýchla.”

 

Urobte si revíziu tradícií

Každý rok ste spoločne stavali stromček na Mikuláša, Štedrý večer vyprážali kapra a silvestrovali u svokrovcov? Spravte si poctivú revíziu tradícií, ktoré ste dodržiavali počas adventu a Vianoc. Naozaj sa vám všetky páčili a netúžili ste vyskúšať aj niečo nové?

Napríklad zabookovať chatu na Silvestra niekde na samote, kde budete len vy, deti a kopec snehu? Alebo namiesto darčekov pre celú rodinu investovať peniaze do niečoho len pre vás? Vianoce nie sú o povinných jazdách a je dovolené vybočiť z cesty.

Zamyslite sa, čo by vás urobilo skutočne šťastnou alebo len vyskúšajte veci, ktoré ste obdivovali u kamarátky, rodiny či vo filme. Každá zmena, aj tá, ktorá sa neujme, vám pomôže odpútať sa od smútku za minulosťou.

 

Buďte všímaví k okoliu

Keď sa trápime, oveľa ťažšie vnímame emócie a potreby iných. Hoci sa môže zdať, že rozvodom nám skončil celý svet, nie je to celkom tak. Hoci ťažko, môžeme ísť vždy dopredu. Počas adventu a Vianoc je dobré spomenúť si aj na tých, ktorí rovnaké šťastie nemajú.

Mnoho ľudí žije osamelo, bez rodiny, v ťažkých životných podmienkach a chýbajú im základné veci pre rodinné fungovanie. Skúste na chvíľu odložiť smútok a pozrieť sa v svojom okolí či meste. Každý krok smerom k ostatným vám pomôže nanovo a slobodnejšie sa nadýchnuť.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia