Mama si pri kúpaní na tele dcéry všimla niečo zvláštne, začal boj o život

Mama si pri kúpaní
Ilustračné foto
Zdroj: 7Life
2021-12-17 09:00:00 |

Prednedávnom sa temperamentá Aliannah (6) preháňala po miestnej štvrti Queensland v Austrálii na kolobežke, onedlho na to ju čakal boj o život.

„Začalo to vracaním a teplotou,“ hovorí mama Bianca Collinsová pre 7Life. Myslela si, že Aliannah chytila črevnú virózu, tak sa neznepokojovala. V ten deň najmladšiu zo štyroch dcér pre istotu neposlala do školy a nechala ju doma v posteli. Namiesto toho, aby sa cítila lepšie, sa však jej stav zhoršoval. Začala byť letargická a odmietala jedlo aj pitie. Keď prišiel čas kúpania, Bianca si všimla na Aliannahinom brušku svetlofialové škvrny. Aj ústa jej začali fialovieť. Keď na škvrnu zatlačila prstom, nezmenila farbu ako by sa to stalo pri klasickej modrine. „To, čo videla, boli príznaky meningokokovej infekcie,“ opisuje Aliannahina teta Hailey.

Zriedkavá bakteriálna meningoková infekcia spôsobuje zápal mozgu a miechy a bežne sa prenáša dlhodobým kontaktom so slinami infikovanej osoby. Bianca okamžite uháňala s dcérkou do nemocnice, kde ju lekári dali do izolácie. Mala extrémne nízku srdcovú frekcenciu a teplota vyskočila na 40 stupňov Celzia. Lekári ju uviedli do indukovanej kómy a Biance povedali, že jej dcéra „to nezvládne“. Zúfalá mama sa v šoku zrútila na zem.

I keď prognózy neboli dobré, Aliannah bojovala. Modriny sa v nemocnici zdanlivo zväčšili a boli výraznejšie, lebo malé telíčko bolo napumpované liekmi. „Prvých pár dní bolo desivých,“ priznáva rodina. Stav šesťročného dieťaťa bol mimoriadne nestabilný, ale odmietli sa vzdať nádeje. Po niekoľkých dňoch prišli prvé opatrné pozitívne správy. Aliannah už nie je v kóme, ale tlmia ju sedatívami a stále je na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Nie je isté, či nepríde o časti prstov a nôh, ktoré jej následkom sepsy, teda otravi krvi, sčernali. Sepsa sa vyskytuje vtedy, keď chemikálie uvoľnené v krvnom obehu na boj proti infekcii spúšťajú zápal v celom tele. Aliannah neprúdi krv do nôh, chodidiel a prstov. Spočiatku lekári nevideli inú možnosť, len amputáciu, no teraz svitla malá iskierka nádeje, lebo sa v nohách objavil slabučký pulz. Odborníci nevidia veľké šance, že by sa krvý obeh v tejto časti mohol obnoviť, no rodina dúfa v zázrak. „Jej nohy sa zmenili zo skutočne čiernych na tmavočervené, čo je podľa lekárov dobré znamenie," vysvetľuje Hailey. „Je to taká bojovníčka. I keď lekári jej nedávali nádej na prežitie, ona prežila a možno sa vyhne aj amputácii,“ snaží sa byť optimistkou Hailey, ktorá svoju neter veľmi ľúbi. Aliannah vždy túžila byť gymnastkou a tento sen ju aj teraz drží nad vodou. Bianca si nevie predstaviť, že by dcérka prišla o nohy.

Hailey a Bianca varujú všetkých, že k meningokovej infekcii môže prísť hocikedy. „Je to posledná vec, o ktorej by ste si mysleli, že sa to môže stať a zrazu je to tu,“ hovorí Bianca. Keďže meningokok je nákazlivý päť až sedem dní pred akýmkoľvek fyzickým príznakom choroby, nalieha na dôležitosť rýchleho jednania, ak si všimnete u dieťaťa nezvyčajné fľaky alebo vyrážky. „Podobajú sa modrinám, ale nejde o bežné modriny a po stlačení nezmenia farbu,“ upozorňuje Hailey, ktorá pomáha Biance zo všetkých síl prekonať toto ťažké obdobie.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: 7Life

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia